Taksikuskien tulot tulevat suurimmaksi osaksi julkisrahoitteisista kyydeistä

Esa Mäkinen ja Tuire Launonen näkevät hyviäkin puolia taksilain uudistuksessa. Esimerkiksi asemapaikkavelvollisuuden loppuminen on vapauttanut ajamaan missä vain. Tämä on tuonut lisää keikkamahdollisuuksia, kun asemapaikalle ei tarvitse palata heti ajon jälkeen.  

TEKSTI JA KUVAT KIA KUJALA

Taksia ajaa Kuhmoisissa viisi päätoimista taksiyrittäjää kuuden auton voimin. Kaikki heistä ajavat välityspalvelujen kautta sopimusajoja, eli julkisella rahoituksella korvattavia kyytejä.

Näitä ovat Kelan korvaamat Kela-kyydit, sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaiset niin sanotut sote-kyydit sekä koululaiskuljetukset. Sopimusajoja ajoista on noin kolme neljäsosaa.

Lisäksi Kuhmoisissa toimii kaksi sivutoimista yrittäjää, jotka tarjoavat kyytejä vain suoraan soittaville asiakkaille. 

Taksiyrittäjien toiminta mullistui koko maassa vuonna 2018 taksilain uudistuttua, jolloin julkisesti rahoitetut kyydit kilpailutettiin ja kuljettajien päivystysvelvollisuus lakkasi. Lisäksi autoveron palautus henkilöautoilta poistui vuonna 2020. 

Akuutissa kyydintarpeessa Kuhmoisissa taksin saaminen on vaikeinta aamulla puoli kahdeksan aikaan, jolloin Kuhmoisten taksiyrittäjät ovat kiinni sovituissa koulukuljetuksissa. Seuraavan päivän kyydit jaetaan kuskeille ennen yhdeksää edellisenä iltana, joten aamun Kela-kyyti kannattaa tilata ennakkoon viimeistään edellisenä päivänä. 

– Kaikki yhteiskunnan kyydit menivät kilpailutuksen alaiseksi. Elämme kilpailutuksesta kilpailutukseen. Suuret yritykset päättävät hinnan puolestamme ja ottavat välistä provisiota välittäessään kyydin meille. Siitä lähtien meidän on täytynyt toimia kilpailutuksen voittaneen välittäjän alaisuudessa, ja sen jälkeen porukka on hiljalleen pienentynyt, kertoo Kuhmoisissa 25 vuoden ajan taksia ajanut Esa Mäkinen.

Päivystysvelvollisuuden lakkaaminen oli taksiautoilijoille suuri muutos. Autoveron palautus oli hyvä lisä hiljaiselle päivystysajalle, ja sillä päivystysvelvollisuutta perusteltiinkin.

– Mutta kyllä täällä varmasti auton saa, jos hyvissä ajoin ilmoittaa kuljettajalle, Mäkinen toteaa. 

Taksiyrittäjän laitteiden on täytettävä välittäjäkohtaiset vaatimukset. Kela- ja sotekyytejä välittävät palveluntarjoajat Taksi Helsinki ja Tuomi Logistiikka edellyttävät tilausten välittämiseen erillisiä puhelimia välittäjäkohtaisen ohjelmiston käyttöön. Yksittäisiä asiakkaita varten kuljettajalla on oma puhelimensa. Koulukyytejä varten on oma sovellus.

– Uudistuksen jälkeen olimme hetken keskuksen mukana, mutta kun päivystysvelvoite lakkasi, langan päässä ei ollut välttämättä yhtään autoa. Pienellä paikkakunnalla suurin osa ihmisistä kuitenkin soittaa suoraan kuskille, joten keskuksista tuli enemmän kuluja kuin töitä. Siksi lähdimme pois keskuksesta ja nykyään toimimme jokainen omalla puhelinnumerolla, Mäkinen jatkaa. 

Kuhmoislaisten taksikuskien toimeentulo riippuu pitkälti julkisrahoitteisista kyydeistä. Kuskit saavat toimeksiantonsa kilpailutetuilta välittäjäpalveluilta. Tuomi Logistiikka vastaa isosta osasta Pirkanmaan sote-ajoista.

Kunkin hyvinvointialueen Kela-kuljetuksista vastaa puolestaan kaksi palveluntuottajaa: jos asiakas tarvitsee sairauteen tai kuntoutukseen liittyvää Kelan korvaamaa kyytiä, hän Pirkanmaan hyvinvointialueella saa valita matkan joko Taksi Tampere- ja Taksi Helsinki -välitysyhtiön kautta.

Millaisia haasteita kuhmoislaiset taksikuskit työssään kohtaavat? Juttu on luettavissa viikon 13 Kuhmoisten Sanomista. Näköislehden irtonumeron voi ostaa Lehtiluukusta.

Be the first to comment on "Taksikuskien tulot tulevat suurimmaksi osaksi julkisrahoitteisista kyydeistä"

Vastaa