Kuhmoisten maakuntatoivetta ei noudateta

Kuhmoisten kunnantalo kesäkuussa 2016 (Kuva: Tuomo Hyttinen)

Suomen hallitus ei aio noudattaa kuntien toiveita maakuntien vaihtamisesta. Hallitus tiedusteli kuntien kantoja vuoden 2015 lopulla sosiaali- ja terveyspalvelu-, eli sote-uudistuksen, ja maakuntauudistuksen aluejakoihin. Kuhmoinen ilmoitti 21. joulukuuta, että se haluaa kuulua Pirkanmaan maakuntaan, kun maakunnat aikanaan aloittavat toimintansa.

Mikäli kuntien toiveita ei noudateta, saattaa se tarkoittaa sitä, että Kuhmoisten sote-palvelut järjestetään Keski-Suomen maakunnan alueella. Tällä hetkellä Kuhmoisten kunnan sote-palvelut järjestetään Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä.

Aiemmalla lausuntokierroksella Kuhmoinen oli yksi 9 kunnasta, jotka toivoivat maakunnan vaihtoa. Myös Enonkoski, Heinävesi, Iitti, Isokyrö, Joroinen, Pieksämäki, Jämsä ja Savonlinna ilmoittivat vaihtohalukkuudestaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan Pieksämäki, Savonlinna ja Enonkoski sijoitetaan uudessa maakuntajaossa Etelä-Savon maakuntaan. Jämsä ja Kuhmoinen sijoitetaan Keski-Suomen maakuntaan. Heinävesi siirretään Pohjois-Karjalan maakuntaan ja Savo-Karjalan vaalipiiriin, Joroinen Pohjois-Savon maakuntaan ja Savo-Karjalan vaalipiiriin, Iitti Päijät-Hämeen maakuntaan ja Hämeen vaalipiirin ja Isokyrö Etelä-Pohjanmaan maakuntaan.

Linjausten perustana reformiministeriryhmä käytti kokonaisharkintaa. Kriteereinä olivat maakunnan alueiden yhtenäisyys ja toiminnallisuus sekä niiden edellytykset järjestää maakunnan vastuulla olevia palveluja. Erityistä painoa työryhmä antoi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiselle.

Tuomo Hyttinen

Onko toiveita sittenkin? Mitä kunnanhallituksen puheenjohtaja Kimmo Malin tuumii asiasta? Lue siitä 1.6. ilmestyvästä Kuhmoisten Sanomien numerosta!

Muokattu 27.5.2016: Lisätty maininta tulevan lehden sisällöstä.

2 Comments on "Kuhmoisten maakuntatoivetta ei noudateta"

  1. Teuvo Tehiläinen | 26.5.2016 at 14:54 | Vastaa

    Nyt vaan pää pystyyn ja uutta matoa koukkuun!

  2. Mitäs toiveita tässä enää tarvitaan? Päätös oli ilmiselvä ja oikea. Kuhmoisten olisi pitänyt lähteä ajat sitten jos olisi halunnut ja uskaltanut. Nyt ollaan liian tiukasti pakkonaimisissa Jämsän kanssa. Voi olla hyväkin.

Vastaa