Paimenviikkojen haku alkaa

Luutsaaren idyllisessä perinnemaisemassa vietettävät lammaspaimenlomat ovat joka vuosi houkutelleet satoja hakijoita. Kuva: Anna Karhila

Luutsaaren suositut lammaspaimenviikot Isojärven kansallispuistossa ovat jälleen haettavissa ensi maanantaista 18. tammikuuta alkaen. Lammaspaimenet lomailevat viikon ajan Luutsaaren talossa ja pitävät samalla silmällä tilan mailla laiduntavia lampaita.  Rapsuttelun ohella paimenen tehtäviin kuuluu vaihtaa lampaille raikas juomavesi, seurata lampaiden yleiskuntoa ja siirtää eläimet syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Lisäksi lampaat lasketaan päivittäin, jotta karkulaiset havaitaan.

Isojärvellä kesän ensimmäinen paimenviikko alkaa 27. toukokuuta ja viimeinen 9.  syyskuuta. Tarjolla on siis lammaslomailua 15 perheelle tai seurueelle. Paimenviikon hinta on 400 euroa. Luutsaaressa paimenien käytössä on talon lisäksi puulämmitteinen rantasauna ja soutuvene.

Paimeniksi halukkaita on joka vuosi ilmoittautunut satoja, minkä vuoksi paimenviikot arvotaan ilmoittautuneiden kesken. Ilmoittautumisaikaa on maanantaihin 25. tammikuuta asti.

Paimenviikot ovat Metsähallituksen järjestämiä, ja niiden tavoitteena on paitsi markkinoida kansallispuistoja ja retkeilyalueita, mahdollistaa perinnemaisemien hoito laiduntamalla. Suuren suosion vuoksi paimenlomia tarjotaan yhä useammassa paikassa. Tänä vuonna haussa on kahdeksan kohdetta.

Lisätietoa lammaspaimenviikoista Metsähallituksen sivustolta www.luontoon.fi.

Päivi Hotokka

Be the first to comment on "Paimenviikkojen haku alkaa"

Vastaa