Peltoa paloi Patavedellä

Palo levisi nopeasti kuivassa heinässä. Kuva: Marja Kupari

Valtatie 24:n vierestä alkunsa saanut palo tuhosi Patavedellä tänään kuivaa heinikkopeltoa noin 1,5 aarin alalta. Palokunta sai tulen saarrettua ja sammumaan nopeasti, mutta jälkiseurantaa jatketaan vielä ensi yön ajan.

Palopaikan lähellä asuva Veikko Mattila huomasi vähän ennen kello kahta iltapäivällä valtatie 24:n vieressä juuri ja juuri havaittavan savupatsaan ja pieniä liekkejä. Tuulisessa ja lämpimässä säässä palonalku levisi niin äkkiä kuivalle pellolle, että käsivoimin ei ollut mitään tehtävissä.

– Palomiehet tekivät kympin suorituksen, palo saatiin haltuun hyvin äkkiä. Näin kuivalla ilmalla se olisi ehtinyt nopeasti metsikköön, missä sammuttaminen olisi ollut vaikeaa, palopaikalla olleet lähistön asukkaat totesivat.

Kuivan ja lämpimän saan takia ruohikkopalojen vaara on nyt pahimmillaan. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, joten huolellisuus tulen käsittelyssä on tarpeen. Suomen Pelastusalan keskusjärjestön mukaan ruohikkopaloja on syttynyt tämän vuoden toukokuussa jo noin 18 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

– Liikkuvasta autosta lentävä palava tupakka on ruohikkopalojen kannalta iso riski, ja avotuli toinen. Erityisesti kertakäyttögrillit voivat aiheuttaa vahinkoja, SPEKin turvallisuusasiantuntija Jari Pouta muistuttaa.

Kuhmoisissa on tänään syttymässä myös laillinen ja valvottu palo, sillä Hinskalan yhteismetsän läheisyydessä, noin 6–7 kilometrin päässä Pataveden palopaikasta kulotetaan tänään 13,5 hehtaarin ala. Eilen Kuhmoisissa kulotettiin Tampeereentien varrella.

Anna Karhila

Be the first to comment on "Peltoa paloi Patavedellä"

Vastaa