Vuoden tiedottaja kannustaa vinkkaamaan lehteen rohkeammin

Heikki Vilppala vastaanottaa Vuoden tiedottaja -palkinnon Kuhmoisten Sanomien vastaavalta toimittajalta Päivi Malinilta.

– Paikallislehdellä on paikkakunnalle erittäin suuri merkitys. Jos lehteä ei olisi, se olisi valtava menetys kaikille kunnan asukkaille.

Näin toteaa entinen pankinjohtaja Heikki Vilppala, jonka Kuhmoisten Sanomien toimitus valitsi joulun alla Vuoden tiedottajaksi.

Vilppala on ottanut lehden erinomaisesti huomioon, kun kunnassa on meneillään jotain. Hän on nostanut esiin näkökulmia ja asioita, joita ei muutoin tulisi toimittajien tietoon. Hän on tarttunut rohkeasti myös hieman vaikeampiin asioihin, kuten tänä vuonna esillä olleeseen vesiputkien syöpymiseen.

Vilppala on osallistunut aktiivisesti kunnassa erilaisiin tapahtumiin. Hän on ollut mukana käynnistämässä esimerkiksi Päijännekodin lettukestejä ja ruisleipäkilpailua. Kesällä 2014 hän keräsi roskia valtatie 24:n varrelta, tutki ja lajitteli saaliinsa ja kirjoitti asiasta jutun lehteen.

Ota rohkeasti yhteyttä

Valinta Vuoden tiedottajaksi yllätti Vilppalan täysin.

– Yllätyin isomman kerran! En osannut ajatella, että oma toimintani olisi niin merkittävää.

Vilppala muistuttaa, että jokaisen ihmisen ympärillä tapahtuu koko ajan. Moni ajattelee, että tieto kiinnostavista tapahtumista leviää nopeasti, mutta se on usein vain harhaa.

– Jos jotain kiinnostavaa tapahtuu, yritän siksi antaa vinkkejä lehdelle. Usein ilo on moninkertainen, kun siitä kerrotaan myös muille.

Vilppala toteaa myös sen, ettei lehden tekeminen ole aina herkkua, sillä työ täytyy joka viikko aloittaa alusta, ja monien muiden asioiden ohella myös lukijoiden kiinnostuksenkohteet olisi otettava huomioon. Siksi hän pitää lukijoilta tulevia vinkkejä tärkeinä, ja kannustaa kaikkia ottamaan yhteyttä lehteen vielä herkemmin.

– Vähän vaikeistakin asioista kirjoittaminen on vaatinut kansalaisrohkeutta, sillä pienessä pitäjässä kaikki tuntevat toisensa. Tiedän, että kynnys vinkkaamiseen ja kirjoittamiseen voi toisinaan olla suuri.

Vanhoja markkoja ja luutia

Vilppala toimi pankinjohtajana yhteensä 43 vuotta, joista 33 vuotta Kuhmoisissa. Eläkkeelle jäämisen jälkeen rahat ovat jääneet harrastukseksi.

– Olen ikäni harrastanut numismatiikkaa eli vanhojen rahojen keräilyä. Minua kiinnostavat erityisesti antiikin rahat sekä Suomen markka.

Numismatiikassa Vilppalaa viehättää erityisesti se, miten vanhojen rahojen kautta historia, maantiede ja kulttuurit aukeavat aivan toisella tavalla. Keräilijää hyvän olon tuo myös kokoelmasta puuttuvan esineen löytäminen.

Kesäaikaan Vilppala purjehtii Päijänteellä. Lisäksi hän tekee koivuluutia.

– Ansaitsin pikkupoikana ensimmäiset rahani luutien tekemisellä. Levy on vähän jäänyt päälle, ja nykyään teen vuodessa 20–30 luutaa, joita jaan tutuille.

Anna Karhila


 

Vuoden tiedottaja-palkinto

Perustettiin vuonna 2011 Kuhmoisten Sanomien 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Palkinto annetaan henkilölle, joka tiedottanut aktiivisesti pitäjän asioista ja auttanut tekemään lukijoita kiinnostavaa lehteä.

Palkittava saa kuhmoislaisen sepän Juho Pohjolan tekemän veistoksen, joka esittää sulkakynää ja mustepulloa.

Vuoden tiedottajaksi on tähän mennessä valittu seuraavat henkilöt:

  • 2011 Kunnan entinen liikuntasihteeri Olli Vainio
  • 2012 Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kari Laatikainen
  • 2013 Seurakunnan talouspäällikkö Arja Lehtinen
  • 2014 Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Minna Korppila-Kauppinen

Anna Karhila

Be the first to comment on "Vuoden tiedottaja kannustaa vinkkaamaan lehteen rohkeammin"

Vastaa