Korpit johdattavat Linnavuorelle

Mobiilioppaan tekemiseen osallistuneet oppilaat saivat Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran kunniakirjat. Kuva: Mariella Rauhala

Kuhmoisten yhtenäiskoulun 7.–8. -luokkalaisten Linnavuorelle laatima mobiilireitti julkaistiin keskiviikkona. Keski-Suomen museolla oltiin reitin julkaisutilaisuudessa innoissaan.

– Tämä on paras kartta ja opastus linnavuorelle, jonka tähän mennessä olen eläissäni nähnyt, Keski-Suomen museon arkeologian amanuenssi Miikka Kumpulainen hehkutti.

Mobiilireitti on yleisön käytössä teknisistä syistä vasta tammikuussa, mutta käytännössä se on valmis. Kevään aikana yhtenäiskoulun oppilaat pääsevät vielä päivittämään reittiä, ja tarkoitus on silloin kääntää tekstit vielä kielten tunneilla ruotsiksi ja englanniksi.

Linnavuoren mobiilireittiä työsti syksyn ajan 12 yhtenäiskoulun 7. ja 8. vuosiluokan oppilasta. Reitin pohjana on kartta, johon on liitetty kuvia ja tekstiä Linnavuoren kohteista: rakennuksista ja rakennelmista, lähteestä, paaluvarustuksesta, jyrkänteestä ja muinaisesineistä.

– Käytimme muun muassa Linnavuoren ensimmäiset löydöt tehneen Hannu Kilpisen upeaa materiaalia. Lisäksi mukana on kuvia Linnavuoren pienoismallista ja oppilaiden piirroksia, joissa on kuviteltu, miltä esimerkiksi vuorella ollut lähde on näyttänyt, projektia ohjannut kuvataiteen opettaja Mariella Rauhala kertoo.

Kuhmoislainen näkökulma

Mobiilireittiä tehtiin kuvataiteen ja historian tunneilla, ja sitä ohjasi yhtenäiskoululla Rauhalan lisäksi historianopettaja Olli Saarikoski. Keski-Suomen museolta asiantuntija-apua toi Miikka Kumpulaisen lisäksi rakennustutkija Päivi Andersson.

– Olin erityisen iloinen siitä, että oppilaat olivat käyttäneet paikallista tietoa ja löytäneet Linnavuorelle kuhmoislaisen näkökulman. Teksteissä ei ollut mitään asiavirheitä, ja kuvat olivat todella hyviä, Kumpulainen kiittelee.

Tarinaa kuljettavat reitillä Linnavuoren korpit, jotka on nimetty Odinin korppien mukaan Ajatukseksi ja Muistiksi.

– Linnavuorella on jo vuosikymmenien ajan asunut kaksi korppia, ja ne tuovat nyt käyttäjälle tietoa, aivan kuten Odin-jumalan korpit keräsivät Odinille tietoa maailmalta, Mariella Rauhala kertoo.

Kumpulainen kiitteli korppi-ideaa.

– Korppeja on ollut Linnavuorella vähintään 1960–70 -luvulta lähtien. Kun vuorella on hetken hiljaa, ne tulevat ronkkumaan ja kertomaan terveisiään.

Maksutta kaikkien käytössä

Kunhan Linnavuoren mobiilireitti on ensi vuoden alussa ladattu museon palvelimelle, sitä voi käyttää maksutta ilman erillistä sovellusta tai sisäänkirjautumista kotikoneella tai paikan päällä esimerkiksi puhelimella. Reitti löytyy esimerkiksi opimuseossa.fi -sivustolta sekä Suomen museoliiton Seinätön Museo -palvelusta, joka löytyy museo100.fi -sivulta.

Mobiilireitin rakentaminen oli osa Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Suomen museoliiton järjestämää Mobiilireittejä kulttuuriperintöön -hanketta. Hankkeessa haluttiin luoda uusia väyliä museoiden ja koulujen yhteistyölle.

– Hankkeen aikana peruskoulujen oppilaat toteuttivat eri puolilla Suomea yhteensä 11 mobiilireittiä. Niitä tehtiin esimerkiksi Vanhan Rauman ja Verlan maailmanperintökohteisiin, kertoo Evamaria Silvennoinen Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seurasta.

Mobiilireitit tehtiin Momeo Oy:n kehittämällä Tarinatallennin-sovelluksella, jonka avulla on museoissa toteutettu monenlaisia opastuksia aina perusnäyttelyiden opastuksista kulttuurikävelyihin. Tarinatallenninta ovat käyttäneet museoiden lisäksi kunnat, ja sillä on tehty myös Asuntomessujen opastuskierros.

Anna Karhila

Hannu Kilpisen Linnavuoren kaivauksista laatima kartta toimii pohjana, jossa reitti avautuu painamalla korpin jalan jälkeä. Kuva: Mariella Rauhala

Korjattu 21.12. klo 14.03: Oppiaineen nimi on nykyisin kuvataide, ei kuvaamataito.

1 Comment on "Korpit johdattavat Linnavuorelle"

  1. Pertti Terho | 21.12.2018 at 17:45 | Vastaa

    Erinomaista työtä koulussamme! Kuhmoisten linnavuori on ainutlaatuinen muinaisjäänne, ja sen tuominen esille nykypäivän menetelmin on kulttuuriteko.

Vastaa