Perfektionisti kehottaa katsojia pohtimaan itseensä kohdistuvaa ankaruutta

Tomas Kouba kertoo sopineensa näyttelystä Kuhmoisten kirjaston kanssa jo lähes kaksi vuotta aiemmin, ja myöntää että kuun vaihde osoittautui erittäin hektiseksi ja haastavaksi. Näyttelyn pystyttäminen viivästyikin vuorokaudella muun muassa muuton sekä auto-ongelmien vuoksi.

Jos tšekkiläinen Tomas Kouba olisi saanut valita, hänen näyttelynsä koostuisi vain Päijänteeseen, Kuhmoisiin, veneilyyn sekä kalastajiin liittyvistä valokuvista. Tätä varten Kouban olisi kuitenkin pitänyt tehdä uudet vedokset, ja koska hänelle ei myönnetty tukia, päätti hän koostaa kuvistaan retrospektiivisen näyttelyn, mikä tarkoittaa taaksepäin suuntautuvaa yleiskatsausta.

Tomas Kouban valokuvissa on paljon alastomuutta. Hän nostaa esikuvakseen tšekkiläisen Josef Sudekin, joka menetti ensimmäisessä maailmansodassa oikean kätensä. Tämä ei kuitenkaan estänyt Sudekia valokuvaamasta isoillakin kameroilla myös sen jälkeen.

Valokuvien aiheena on niin alastomuutta, rauhallisia maisemia, huumoria kuin myös kuolemaa. Kouba kertoo valinneensa kuvat osittain myös siitä näkökulmasta, että hän haluaa katsojien pohtivan itseään kohtaan osoittamaa ankaruutta.

Kouba myöntää olevansa perfektionisti, jonka on välillä vaikea nähdä asioita suuripiirteisesti.

– Eihän tämä tekeminen ja oleminen maailmassa pitäisi olla niin vakavaa. Täytyisi osata ottaa rennommin, koska me elämme täällä niin lyhyen ajan, hän toteaa.

Miten ihmiset Tomas Kouban mielestä eroavat miljoonakaloista? Lue artikkeli kokonaisuudessaan viikon 19 Kuhmoisten Sanomista. Voit ostaa näköislehden irtonumeron täältä.

Be the first to comment on "Perfektionisti kehottaa katsojia pohtimaan itseensä kohdistuvaa ankaruutta"

Vastaa