Puukkoisilta maailmankuuluksi kitaristiksi

Kalle "Cane" Savijärvi kiertää Korpiklaanin kanssa kaikilla mantereilla 3-4 kuukautta vuodesta. Kuva: Florian Stangl

Kun Kalle Savijärvi oli noin 13-vuotias ja asui Puukkoisilla, hän alkoi opetella itsekseen kitaransoittoa. Tuohon aikaan opiskelu eteni hitaasti, sillä Youtubesta ei voinut katsoa opetusvideoita, eikä muitakaan apuvälineitä juuri ollut. Kaverin kanssa Savijärvi kopioi kirjaston nuottivihkoja ja harjoitteli.

Vähän vanhempana hän olisi halunnut soittaa myös bändissä, mutta Kuhmoisissa ei ollut sopivaa porukkaa, ja Puukkoisilta oli hankala kulkea harrastamaan.

Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin Kalle Savijärvi soittaa työkseen kitaraa Korpiklaani-yhtyeessä ja tunnetaan kaikilla mantereilla fanien keskuudessa nimellä Cane. Hän kiertää maailmalla 3–4 kuukautta vuodesta soittamassa täysille katsomoille.

Korpiklaani on folkmetallia eli kansanmusiikista vaikutteita saanutta metallimusiikkia soittava yhtye, joka aloitti tällä nimellä vuonna 2003. Savijärven mukaan Korpiklaani on nykyisin maailmalla tunnetuin suomenkielistä musiikkia esittävä yhtye.

Sattumalta mukaan bändiin

Kalle Savijärvi liittyi Korpiklaaniin vuonna 2004. Tässä vaiheessa hänellä oli ollut pari vuotta taukoa aktiivisesta soittamisesta, ja hän oli ajatellut keskittyvänsä muihin asioihin, kuten perheeseen.

Sattumalta Savijärvi tutustui Korpiklaanin perustajaan Jonne Järvelään, joka pyysi häntä mukaan bändiin.

– Aluksi olin epävarma ja tuntui, että en osaakaan mitään. Hyvin se kuitenkin lähti.

Savijärven sanojen mukaan yhtyeen suosio räjähti nopeasti. 2000-luvun alkupuoli oli aikaa, jolloin folkmetallin genre muotoutui ja sen ympärillä kuhisi. Sittemmin innostus genreä kohtaan on hiukan laantunut, mutta Korpiklaanin menestys päinvastoin kasvaa hitaasti ja tasaisesti. Esimerkiksi Facebookissa yhtyeellä on 600 000 seuraajaa.

Kuhmoinen näkyy musiikkivideolla

Korpiklaanin viime vuonna julkaistu musiikkivideo kappaleesta Henkselipoika on kuvattu Kuhmoisissa, Isojärven kansallispuistossa sijaitsevalla Huhtalan torpalla. Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että Kalle Savijärvi on kotoisin Kuhmoisista.

Video haluttiin kuvata samassa paikassa, josta Kulkija-levyn kansallisromanttista tunnelmaa tavoitteleva kansikuva on peräisin. Taiteilija Jan Yrlund oli valinnut ja kuvannut kohteen itse.

– Ajattelimme, että olisi hauska tehdä video niin, että kansi herää siinä henkiin, Savijärvi kertoo.

Hän ei itsekään ollut tunnistanut paikkaa kansikuvasta.

– Se oli vain hauska sattuma. Kun asiasta tuli puhetta, sanoin, että tuohan on kotiseudullani meidän lähellä.

Voit katsoa musiikkivideon tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=wYVPHcT1CsA

Korpiklaani on mahdollista nähdä livenä Suomessa vielä tällä ja ensi viikolla. Torstaina 31. tammikuuta yhtye esiintyy Jyväskylän Lutakossa ja perjantaina 1. helmikuuta Lahdessa Finlandia-klubilla. Sen jälkeen vuorossa ovat Turku, Kuopio, Oulu ja Seinäjoki.

Päivi Hotokka

Lue Kalle Savijärven haastattelu kokonaisuudessaan 30. tammikuuta ilmestyneestä lehdestä.

Be the first to comment on "Puukkoisilta maailmankuuluksi kitaristiksi"

Vastaa