Tuore viljakuivaamo pääsee tositoimiin viikon sisällä

Jukka-Pekka Rantala
Lähes 17 metrin harjakorkeuteen kohoava viljasiilosto on näyttävä rakennelma Päijänteentien varressa. Isäntä Jukka-Pekka Rantala miettii, kuka kiipeäisi ylös asentamaan puuttuvat harjapellit. (Kuva: Sari Heliövaara)

Ei maatiloja, ei ruokaa. Juha-Pekka Rantalan lippikseen painettu lause kertoo nuoren viljelijän vankasta uskosta kotimaisen ruoan tuotantoon.

Vahva todiste luottamuksesta on myös Päijänteentien varteen kesän aikana noussut uusi, harjakorkeudeltaan 17-metrinen viljasiilosto. Omakotitaloluokan hankkeeseen ei lähdetä kevein perustein, vaikka laskennallisiin kustannuksiin saakin 30 prosentin investointituen.

– Investointi oli välttämätön jos ja kun tätä hommaa meinaa tehdä pitemmän päälle, sanoo vuodesta 2008 Ylä-Rantalan sukutilaa isännöinyt Rantala.

Lihakarja sai lähteä teuraaksi loppuvuodesta 2009, kun viljanviljelystä tuli tilan päätuotantosuunta. Ratkaisuun vaikutti se, että tila sijaitsee lähes keskellä kirkonkylää omakotitaloalueen kyljessä.

– Navetta olisi vaatinut uusimista ja laajennusta, enkä usko, että asemakaava-alueelle olisi edes saanut lupaa uudelle eläintuotantoyksikölle.

Rantala viljelee tällä hetkellä tärkkelysohraa 34 hehtaarilla ja kevätrypsiä 11 hehtaarilla. Uusin kokeilu tilalla on syysrapsi, jota on juuri kylvetty 7 hehtaarin alalle.

– Syysrapsilla satopotentiaali on tuplaten isompi kuin rypsillä, mutta myös talvituhoriski on merkittävä, tietää isäntä.

Viime syksystä asti rakenteilla ollut viljankuivaamo pääsee tositoimiin näillä näkymin viikon sisään. Ensimmäisenä puintivuoroon tulee ohra.

Sato-odotukset ovat tavanomaiset, vaikka alkukesästä kasvustot kärsivät kuivuudesta ja juhannuksen jälkeen on satanut liiankin kanssa.

Uusi viljasiilosto tuo merkittävää helpotusta viljan käsittelyyn ja varastointiin tilalla. Itse kuivaus tapahtuu edelleen neljä syksyä käytössä olleella vaunukuivurilla, joka on nyt siirretty taivasalta viljasiilojen keskelle.

–Omien varastotilojen puuttuessa viljaa on pitänyt säilöä ympäri kylää vuokratiloissa, kertoo isäntä.

Tusinaan varastosiiloon mahtuu kaikkiaan 530 kuutiota kuivattua viljaa. Kapasiteettia on yli tilan nykyisen tarpeen, joten myös muiden tuottajien viljaa voidaan ottaa varastoitavaksi.
Merkittävän parannuksen tuovat myös rakennuksessa olevat tuoreviljasiilot, joissa puidut jyvät voivat odotella kuivatukseen pääsyä ilman pelkoa kuorman lämpiämisestä.

– Siilon läpi puhalletaan kylmää ilmaa, mikä estää tavaraa pilaantumasta. Puskurivarasto on tärkeä etenkin syksyinä, jolloin puintipäivät ovat harvassa ja kuivatettavaa tavaraa kertyy päivässä paljon.

Polttoöljyllä toimivaan kuivuriin mahtuu kerrallaan 20 kuution viljasatsi. Elevaattori kuljettaa jyvät pienissä kupeissa ylös lähes 16 metrin korkeuteen, josta ne valuvat putkea pitkin takaisin kuivuriin.
Kiertokulku jatkuu, kunnes tavoiteltu kuivuus on saavutettu. Kuivatusaika riippuu jyvien kosteudesta.

– Parhaimmillaan erän kuivatusaika on 3-4 tuntia, pahimmillaan lähes vuorokauden.

Sari Heliövaara

Be the first to comment on "Tuore viljakuivaamo pääsee tositoimiin viikon sisällä"

Vastaa