Kuhmoisissa syntynyt Sinikka Huikuri iloitsi toritunnelmasta vehnäterrierinsä Maikun kanssa. Kotiinviemisiksi oli tarttunut herkullisen näköiset karjalanpiirakat.

Lauantaina järjestettyjen lokakuisten syysmarkkinoiden takana on yhden naisen, Inka Lylymäen, yritys Piazzatores.

Lylymäki varaa torialueen, kerää myyjät kasaan, hoitaa yhteydenpidon kuntaan ja lopulta tilittää heille kauppiailta keräämänsä paikkamaksut. Sen lisäksi Lylymäki myy Poppanamyynti-yrityksensä kautta poppanaliinoja ja kuteita.

Piazzatoresin kauimmainen markkinapaikka on Pohjois-Karjalassa Juuassa. Sinne asti kannattaa myyjienkin lähteä, jos samalle reissulle sattuu myyntipäivä Lieksassa ja Nurmeksessa.

– Kauppiaat tarvitsevat myyntitapahtumia, jotka eivät ole hinnoiteltu yli äyräiden, Lylymäki kertoo.

– Valikoin tapahtumat ja myyjät aina niin, että tarjolla on monenlaista tuotetta. Täälläkin on monta sellaista myyjää, joiden tuotteita ei löydä kaupasta. Ne ovat varmasti hyviä.

Kuhmoisten syystorilta uupui myyjiä kymmenkunta. Osa on lomalla, osan tuotteet eivät ole sään kestäviä.

Markkinat on mielletty kesätapahtumiksi, mutta Lylymäki tyrmää ajatuksen. Monella kesätorilla muutama vakiokauppias vie tilaa niin, että sekaan ei mahdu. Keväällä ja syksyllä torilla on tilaa, mutta liian usein ei kannata tulla.

– Liikaa on aina liikaa.

Lue lisää muuttuneesta torikulttuurista ja torimyyjien työpäivistä viikon 42 Kuhmoisten Sanomista. Voit tilata lehden täältä. Voit ostaa myös irtonumeron.

Be the first to comment on ""

Vastaa