40 prosenttia äänesti ennakkoon

Ville Saarinen äänesti pääkirjastossa ennakkoon torstaina. Vaalitoimitsijoina työskentelivät Kuhmoisten lukion abiturientit Vilma Nurminen ja Iida-Kaisa Larinen.

Kuhmoislaisten äänestysaktiivisuus näyttää eduskuntavaaleissa pysyvän samana tai jopa kohoavan neljän vuoden takaisiin vaaleihin verrattuna. Vaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina, ja äänensä on tähän mennessä antanut 39,9 prosenttia kaikista äänioikeutetuista.

Kun ulkosuomalaiset otetaan luvusta pois, kotimaassa asuvista kuhmoislaisista äänesti 41,6 prosenttia eli 822 henkilöä. Joitakin kirjaamattomia ääniä saattaa vielä saapua Kuhmoisiin muilta paikkakunnilta.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Kuhmoisen ennakkoäänestysprosentiksi merkittiin 40.

Tiistai-iltaan mennessä ulkomailla annettuja ääniä oli saapunut Kuhmoisiin vain kaksi. Toinen niistä oli annettu konsulaatissa ja toinen kirjeäänestyksellä, joka on ensimmäistä kertaa käytössä Suomessa. Ulkomailla asuvia kuhmoislaisia äänioikeutettuja on yhteensä 91.

Keskiviikkona ilmestyneessä paperilehdessä kerrottiin virheellisesti, että 91 kuhmoislaista olisi äänestänyt ulkomailla. Todellisuudessa maanantai-iltaan mennessä vain yksi ulkomailla asuva kuhmoislainen oli äänestänyt.

Ville Saarinen poikkesi kirjastossa ennakkoäänestämässä torstaina. Hänelle vaalien tärkeimpiä teemoja ovat sote, ilmastonmuutos ja maahanmuutto.

Näiden kysymysten perusteella hän myös valitsi, kenelle äänensä antaa.

– Puolue meni vaihtoon, maailma ja ajatukset muuttuvat. Ehdokkaan löysin vaalikoneen vastausten perusteella, kertoi Saarinen.

Matti Korpela viipyi perjantaina äänestyskopissa hyvän tovin.  Hän tunnusti ehdokkaan valinnan jääneen viime tippaan.

– Puolue oli kyllä jo etukäteen tiedossa, mutta ehdokkaan katsoin vasta kopissa.

Puolueen valinnassa painoi eniten suhtautuminen vanhustenhoitoon. Siihen pitäisi Korpelan mukaan saada parannusta.

– Asia huolettaa, kun on itsekin tulossa vanhaksi.

Hän toivoo myös tehokkaampaa nuorten työllisyydenhoitoa.

Nuoria kaivattiin äänestämään

Vaalitoimitsijoina työskennelleet Kuhmoisten lukion abiturientit Vilma Nurminen ja Iida-Kaisa Larinen kaipailivat loppuviikosta enemmän nuoria ennakkoäänestyspaikalle. Alle 30-vuotiaita oli käynyt äänestämässä vain muutama.

– Jos nuoret jättävät äänestämättä, sama meno jatkuu, koska vanhemmat ihmiset kyllä käyvät uurnilla, sanoi Larinen.

Kevään ylioppilaat pääsevät nyt ensimmäistä kertaa itse äänestysuurnille. Larinen oli käyttänyt äänioikeuttaan heti ennakkoäänestyksen alkaessa, Nurmisella oma ehdokas oli vielä loppuviikosta mietinnässä.

Molemmille eduskuntavaalit ovat ennen muuta ilmastovaalit. Larisella oman ehdokkaan valintaan vaikuttivat myös tasa-arvoasiat.

– Annan ääneni puolueelle, joka ei lyttää vähäosaisia ja kannattaa sukupuolten tasa-arvoa.

Sekä Nurminen että Larinen ovat muuttaneet omaa elämäänsä ilmastoystävällisempään suuntaan ja odottavat nyt päättäjiltä isoja linjauksia ja järkeviä tapoja hidastaa ilmastonmuutosta.

Sari Heliövaara
Päivi Hotokka

Be the first to comment on "40 prosenttia äänesti ennakkoon"

Vastaa