Ennakointi luo turvaa tutussakin ympäristössä

Liisa Häkkisen koti on ollut alun perin kesämökki, joka kunnostettiin myöhemmin omakotitaloksi. Ulkoterassin kunnostus on vielä edessä, ja tasanteesta on tarkoitus poistaa porras kulkemisen helpottamiseksi. Myös kaide on suunnitteilla Häkkisen osoittamaan kohtaan terassin oikealle puolelle.

Oman kodin turvallisuutta tulee harvoin ajateltua, ennen kuin jotain ikävää tapahtuu. Näin kävi myös Kuhmoisten Kylämällä asuvalle Liisa Häkkiselle, joka liukastui viime talvena talonsa saunan edessä.

Häkkisen jalka oli tapaturman seurauksena kipsissä noin kuusi viikkoa.

– Jalka oli tosin jäykkä pitkään senkin jälkeen, kun kipsi otettiin pois, Häkkinen kertoo.

Vaikka Häkkisten pariskunta oli pohtinut kodin turvallisuutta jo aiemminkin, muuttuivat sanat teoiksi vasta ikävän tapaturman myötä.

Tämän jälkeen Häkkinen kutsui kotiinsa Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Esa Kirvesniemen, joka teki heille maksuttoman kartoituksen kodin muutostöistä sekä esteettömyyden parantamisesta, joiden avulla talosta saisi 76-vuotiaille Häkkisille turvallisemman paikan asua.

Kartoituksessa käytiin läpi sekä sisä- että ulkotilat aina liikkumisesta peseytymiseen asti. Myös mahdollinen toimintakyvyn aleneminen otettiin huomioon, jotta tilaa riittäisi niin apuvälineille kuin avustajillekin.

Vaikka Häkkinen myöntää olevansa vielä hyvinkin liikuntakykyinen, ei hänen mukaansa ole haitaksi tehdä tarvittavia korjaustöitä jo nyt.

– Oli ihan aiheellista puuttua näihin asioihin. Toistaiseksi kaikki on hyvin, mutta tämä oli sellaista ennakointia.

Toistaiseksi Häkkisten kotiin ei ole vielä tehty tarvittavia muutoksia, sillä he odottivat ensin päätöstä avustuksesta, jonka myöntämiseen vaikuttavat muun muassa tulot sekä muu omaisuus, kuten metsän omistaminen.

Lue viikon 11 Kuhmoisten Sanomista, millaisia muutoksia ikäihmiset voivat tehdä kotiinsa turvallisuuden parantamiseksi ja ketkä voivat saada rahallista avustusta korjaustöihin. Irtonumeron voit ostaa täältä.

Be the first to comment on "Ennakointi luo turvaa tutussakin ympäristössä"

Vastaa