Harjoituksissa on hiljaiseloa, mutta ysikymppiset saavat kumulaiset liikkeelle

Tero Sarkanen, Juha Simola ja Kari Tuomola uskovat yhä Kumun valoisaan tulevaisuuteen. Ei tarvita kuin yksi innokas tekijä, sellainen kuin Lahtisen Pertti, niin tartanilla voitaisiin taas nähdä vilinää.

Voimistelu- ja urheiluseura Kumu täyttää kuluvana vuonna 90 vuotta. Heinäkuussa pidettävät aikuisyleisurheilukilpailut ovat seuran juhlakilpailut, ja illalla Honkahovilla muistellaan tanssin lomassa seuran parhaita vuosia. 

Kumun 90-vuotiseen historiaan mahtuu lukuisia SM-edustuksia, jopa mitaleita, eri ikäkausissa. Vahvimmat lajit ovat olleet yleisurheilu, hiihto, lentopallo ja pesäpallo sekä naisvoimistelu. Suunnistusjaosto seurassa oli 1970-luvun alkuun asti. Jalkapalloa ja jääkiekkoa on pelattu ja mäkeäkin hypätty. 

Voimistelu- ja urheiluseura Kuhmoisten Kumun ryhmäkuva 1980-luvun alusta, jolloin innokkaita urheilijoita riitti moneen riviin.

Myönnettävä se on. Seuran historia näyttää valoisammalta kuin sen tulevaisuus. Pitkäaikainen seura-aktiivi Kari Tuomola luettelee Tero Sarkasen ja Juha Simolan kanssa sujuvasti nimiä menneiltä vuosikymmeniltä, mutta tulevaisuudesta kysyttäessä kolmikko hiljenee. 

– Pitäjän ikärakenne alkaa näkyä. Lapsia ja nuoria ei riitä kaikkiin harrastuksiin. Lentopalloilemassa vielä junnuja käy, mutta kyllä ilmiö alkaa näkyä sielläkin, Sarkanen sanoo. Hän on luotsannut seuraa kahden vuosikymmenen ajan puheenjohtajan pallilta. 

Pitäjän ulkopuolellakin kehutulla urheilukentällä on hiljaista. Aikanaan Pertti Lahtinen omisti elämänsä nuorten kuhmoislaisten yleisurheilijoiden valmentamiseen. Lahtisen vetäydyttyä vetäytyivät myös urheilijat. 

Sulo Paajanen, Pekka Niemi, Anton Manninen, Risto Kivistö ja Martti Lahtinen uudenkarheissa Kumun verkkareissa Helsingin reissulla.

– Pertti teki työtä sydänverellä. Hän oli ammattitaitoinen ja vaativa valmentaja. Pipot pidettiin päässä jäiden lähtöön saakka, Tuomola muistelee hymyillen. 

Lahtinen yritti lopettaa valmentamisen kerran 80-luvun lopulla.

– Houkuttelin Pertin uudestaan hommiin ja lupasin lähteä mukaan. Tuolloin Kumu oli Lahden piirissä tilastoissa sijalla 11, Pertin tultua mukaan se nousi kolmanneksi. Kun asenne on kohdallaan ja tekijöitä riittää, niin paljon saa aikaan, Simola muistelee. 

Simola itse juoksi useissa SM-kilpailuissa ja valmensi sen jälkeen Sami Enqvistiä

Kumulaiset urheilivat ensimmäiset vuotensa Kuhmolan vieressä sijaitsevalla urheilukentällä. Nykyiselle paikalleen kenttä siirrettiin kesäksi 1956. Ehkä siksi, koska eräässä kilpailussa kiekko lensi Kuhmolan ikkunasta sisälle.

– Siirto saattoi johtua turvallisuussyistäkin. Mutta haluttiin kuitenkin parempia olosuhteita. Ratoja Kuhmolan kentällä oli ainakin vain yksi, kolmikko muistelee. 

Juhannuksena 1956 vietetyt uuden urheilukentän avajaiset jäivät historiaan keihäänheittäjä Soini Nikkisen maailmanennätysheiton ansiosta. 

Uudella urheilukentällä Kumu kävi yleisurheiluotteluita lähikuntien kuten Lammin, Padasjoen ja Asikkalan seurojen kanssa. Lisäksi seura järjesti useita piirinmestaruus- ja ikäkausikisoja. Kesässä kilpailuita saattoi olla puolen kymmentä. 

Yleisurheilu on Kumun lajeista menestyksekkäin. 1950–70 -luvuilla menestyivät Viljo Kotajärvi, Seppo Laaksonen ja Ossi Seppälä.  

1980-luvulla Simolan lisäksi menestyi Sari Hynninen. Flinckin veljekset Timo ja Juha edustivat seuraa Kalevan kisoissa. Seuraavalla vuosikymmenellä Sami Enqvist ja Saku Liehu nappasivat useita SM-mitaleja

Viimeisimpänä kumulaisena kansallisella huipulla on nähty Turo Inkiläinen, joka onnistui vuonna 2003 rikkomaan Viljo Kotajärven 1958 tekemän seuraennätyksen 3 000 metrillä. 

Hiihto kuului Kumun lajivalikoimaan alusta alkaen, valovoimaisin tähti oli Heimo Tyynelä, joka voitti Salpausselän kisoissa nuorten 15 kilometrillä kultaa. Jossain kohtaa seuraan perustettiin hiihto- ja mäkihyppyjaosto. Hyppyrimäki sijaitsi Rekolanvuoressa.  Kumusta maailmalle ponnistanut Heikki Lekkermäki edusti myöhemmin Lahden hiihtoseuraa. 

Mäkihyppybuumin päätyttyä mäkikin purettiin, mutta hiihtointoa riitti etenkin 1980-luvulla. Finlandia-hiihtoon osallistui vuosittain viitisentoista Kumun edustajaa ja Olli-Pekka Nuuttila kilpaili seuran väreissä vielä 2000-luvulla. 

1960-luvulla Kumussa pelattiin jääkiekkoa, mutta 1970-luvulle tultaessa laji tuli päätökseen ja Kuhmoisiin perustettiin KYK, eli Kuhmoisten yhteiskoulun joukkue. Pelejä pelattiin urheilukentällä. 

Samoihin aikoihin lajivalikoimaan tuli jalkapallo, jonka parissa käytiinkin kovia paikalliskamppailuita. 

– Pelasimme jatkuvasti Mäkimaan Muhkua vastaan. Konttilan veljesten kanssa oli aina kovaa vääntöä, heitä oli Muhkussa viisi, Tuomola muistelee lämmöllä. 

Ja sitten on vielä lentopallo, jonka jaosto perustettiin vuonna 1979. Parhaimmillaan Kumua edusti sarjassa kaksi miesjoukkuetta ja yksi naisjoukkue. Korkeimmillaan Kumu nähtiin useampana vuonna kolmossarjassa Antti Karakorven luotsaamana.  

Iltamissa on riittänyt ohjelmaa tanssia enemmän.

Honkahovin Kumu rakensi 1960-luvun lopulla talkoovoimin.  Tansseja pidettiin viisi kertaa viikossa, parketilla riitti tanssijoita ja lavalla huippuesiintyjiä. 

Muita varainkeruumuotoja olivat 1980-luvulla alkaneet Kunniakierrokset, joita tähdittivät muun muassa Lasse Virén ja Martti Vainio

Vuodesta 2007 alkaen (koronavuosia lukuun ottamatta) Kumu on järjestänyt aikuisyleisurheilukilpailut. Hyvin järjestetty tapahtuma on kilpailijoiden suosiossa ja kerää kentälle myös poikkeuksellisen kovan talkoolaisten määrän – 60. Suoritusmäärillä mitattuna Kuhmoisten kilpailut ovat yhdet Suomen suurimmista. 

Juhlakilpailua tähdittävät liikuntaneuvos Kunto Viiru sekä moninkertaiset ME-miehet kuulantyöntäjä Leo Saarinen ja keihäänheittäjä Esa Kiuru. Juhlapuhueen pitää liikuntaneuvos Timo Haukilahti

Ja illalla tanssitaan kisatanssit Honkahovissa.

Kumun 90-vuotisjuhlakilpailut urheilukentällä ja kisatanssit Honkahovissa lauantaina 20. heinäkuuta.

Juttu on julkaistu viikolla 23 ilmestyneessä Kesälehdessä. Voit lukea lehden veloituksetta Lehtiluukussa.

Be the first to comment on "Harjoituksissa on hiljaiseloa, mutta ysikymppiset saavat kumulaiset liikkeelle"

Vastaa