Ilmoita poliisille, jos havaitset huumekauppaa

Vanhempi konstaapeli Timo Jansson Sisä-Suomen poliisista ei usko, että Kuhmoisissa tai Jämsässä on suurempi huumeongelma kuin muuallakaan Suomessa. Kuva: Päivi Hotokka

Onko Kuhmoisissa huumeongelmaa? Muun muassa tätä pohdittiin maanantai-iltana yhtenäiskoululla järjestetyssä Meidän nuoret -illassa.

Osa koulun työntekijöistä ja vanhemmista kertoi kuulleensa, että nuorille on S-marketin parkkipaikalla tyrkytetty huumeita auton ikkunasta.

– En ole kuullut tällaisesta, mutta en pidä sitä mahdottomana, vastasi vanhempi konstaapeli Timo Jansson Sisä-Suomen poliisista.

– Juuri tällaisista tapauksista poliisi haluaisi vihjeitä.

Jansson kuitenkin vakuuttaa, että huumeet eivät ole Kuhmoisissa eivätkä edes Jämsässä paha ongelma. Suhteessa väkilukuun niitä liikkuu hänen mukaansa saman verran kuin muuallakin maassa.

– Ei voi sanoa, onko ongelmia paljon, sillä ongelma on siellä, missä päihteitä on saatavilla, lisäsi Maija Mäntylä Kuhmoisten ja Jämsän etsivästä nuorisotyöstä.

Koska huumeita on helppo saada netin välityksellä missä tahansa, kyse on lähinnä siitä, kuka kokee tarvetta päihteiden käyttöön.

– Huumeita ei saada pois yhteiskunnasta, joten nuoren kanssa täytyy keskustella asiasta, Jansson painottaa.

 

Tarve vanhempien läsnäololle

Illan teemana olikin se, kuinka vanhemmat voisivat säilyttää vuorovaikutussuhteen nuoren kanssa, jotta hän ei kokisi tarvetta hakea lohdutusta ja hyväksyntää muualta.

– Vaikka et saisi ikinä vastausta, älä lakkaa kysymästä, mitä nuorelle kuuluu. Hän kuulee sen kyllä, vakuuttivat perhetyöntekijät Antti Mäkinen ja Piia Niinikoski, jotka työskentelevät lastensuojelun parissa Neljä Astetta Oy:ssä.

– Yllättävän paljon teini-ikäisetkin kaipaavat yhteisiä juttuja vanhempien kanssa, vaikka ei siltä vaikuttaisi.

Mäkisen ja Niinikosken mukaan nykyisin niin sanotuissa tavallisissa perheissä on samanlaisia ongelmia, joita vielä parikymmentä vuotta sitten oli lähinnä päihdeongelmaisilla.

– Näkyy, että vanhemmilla ei ole aikaa olla läsnä. Mistä se johtuu?

 

Nuoret hävinneet katukuvasta

Etsiväntyön ohjaaja Maija Mäntylä ei ole erityisen huolissaan Kuhmoisten alueen nuorista. Enemmän häntä huolettavat sellaiset nuoret, jotka vetäytyvät täysin eivätkä ole yhteydessä läheisiinsä ja jotka täysi-ikäisiksi tultuaan muuttavat jonnekin syrjään. Heillä ei ole yhteyttä palveluihin, jotka voisivat tarjota apua.

Timo Jansson on huomannut, että nuorten vapaa-ajanvietto on muuttunut viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana Kuhmoisissakin.

– Tuntuu, että nuoret ovat hävinneet kylän tuntumasta, uimalasta ja puistosta. Nyt he viettävät aikaa jonkun kotona.

Yleisillä paikoilla poliisi voi puuttua päihteiden käyttöön, mutta koteihin ei voi mennä, ellei joku tee ilmoitusta esimerkiksi häiriökäyttäytymisestä. Maaseudulla poliisi ei saa helposti tietoa siitä, mitä on meneillään, mutta nuorten kesken sosiaalisessa mediassa leviää heti sana, jos poliisiauto näkyy paikkakunnalla.

Päivi Hotokka

Be the first to comment on "Ilmoita poliisille, jos havaitset huumekauppaa"

Vastaa