Isojärvi tuplasi kävijämääränsä heinäkuussa

Isojärven kansallispuiston Kannuslahteen valmistui tänä kesänä uusi, esteetön keittokatos. Kuva: Julia Kivelä/ Lakeland - Central Finland

Keski-Suomen kansallispuistoissa on takana ennätysvilkas alkuvuosi. Eniten retkeilijämääräänsä kasvatti Isojärven kansallispuisto, jossa laskettiin tammi-heinäkuussa kaikkiaan 14 800 kävijää.

Prosenteissa kasvua on peräti 48 viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Vilkkain retkeilykuukausi Isojärvellä oli heinäkuu, jolloin alueella vieraili 6 700 retkeilijää. Määrä lähes tuplaantui viime kesästä.

Heretyn kämppäkahvilan uusi yrittäjä, Erätaival Oy:n Vesa Jakosuo arvioi kävijämäärän lisäyksen tulleen pääasiassa Etelä-Suomen alueelta.

– Nuuksio, Repovesi ja muut eteläisen Suomen puistot alkavat olla jo niin ruuhkaisia, että ihmiset lähtevät hakemaan luonnon rauhaa kauempaa.

Uudet yrittäjät ovat enemmän kuin tyytyväisiä ensimmäiseen kesäänsä puistossa.

– Kävijämäärä on ylittänyt odotukset ja retkeilyvälineitä kanooteista läskipyöriin on vuokrattu vilkkaasti. Myös tapahtumat, teemaviikonloput ja kurssit ovat vetäneet hyvin väkeä, myhäilee Jakosuo.

Retkeily on jatkunut puistossa vilkkaana myös elo-syyskuussa, jolloin liikkeellä on ollut paljon myös ulkomaisia turisteja. Keskieurooppalaisten lisäksi kävijöitä on ollut Kiinaa ja Yhdysvaltoja myöten.

Jakosuo uskookin puiston viime vuoden kokonaiskävijämäärän ylittyvän reippaasti. Koko viime vuonna Isojärven kansallispuistossa laskettiin 19 000 kävijää. Metsähallitus julkaisee viralliset vuoden 2019 käyntimäärät tammikuussa.

Isojärven kansallispuiston lisäksi muutkin Keski-Suomen kansallispuistot kasvattivat kävijämääriään alkuvuodesta. Leivonmäellä kasvua oli viime vuodesta 25 prosenttia, Etelä-Konnevedellä 17 prosenttia, Salamajärvellä 14 prosenttia ja Pyhä-Häkissä 5 prosenttia.

Puistonjohtaja Tuula Peltonen iloitsee, että ihmiset ovat löytäneet kansallispuistot virkistys- ja liikuntapaikkoina.

Käyntimäärien kasvu aiheuttaa kuitenkin lisäpaineita puistojen rakenteille ja huollolle. Peltonen kaipaakin lisäresursseja kansallispuistoille.

– Riittävän budjettirahoituksen varmistaminen luontopalveluille palvelurakenteiden kunnossa pitämiseen ja luonnonsuojelutyöhön tukee kestävän luontomatkailun kehittämistä, sanoo Peltonen.

Isojärven kansallispuiston rakenteita on kehitetty tänä kesänä muun muassa rakentamalla Kannuslahteen uusi esteetön keittokatos ja tulisija. Isojärven uudet reittimerkinnät ja maastopyöräreitti ovat parhaillaan työn alla.

Sari Heliövaara

Lue lisää Heretyn kämppäkahvilan ja Kuhmoisten muiden uusien yrittäjien kesäkuulumisia ensi viikon lehdestä.

 

Be the first to comment on "Isojärvi tuplasi kävijämääränsä heinäkuussa"

Vastaa