Kappeliseurakunnan eriyttämistä kahdeksi kappeliksi harkitaan

Kuva: Sari Heliövaara

Kuhmoisten-Padasjoen kappeliseurakunnan kappelineuvosto harkitsee, että Kuhmoisten ja Padasjoen kappeliseurakunta eriytettäisiin siten, että Kuhmoinen ja Padasjoki muodostaisivat erilliset kappeliseurakunnat.

Kuhmoisten-Padasjoen kappeliseurakunnan kappalainen Ari Pelkonen kertoo, että ajatus on lähtenyt työntekijöiltä. Se on noussut esiin myös muutamissa keskusteluissa seurakuntalaisten kanssa.

– Kokouksissa on kuhmoislaisille voinut tulla olo, että Padasjoen asiat eivät kosketa heitä, ja päinvastoin. Varsinkin työntekijöiden kokouksissa on todettu, että olisi helpompi suunnitella ja kehittää toimintaa, kun kappeliseurakunnat olisivat toisista erillään.

Selvittämistä puoltaa Pelkosen mukaan muun muassa se, että eriyttäminen lisäisi lähidemokratiaa, toiminnallista itsenäisyyttä ja paikkakuntien erillisten kappelineuvostojen mahdollisuuksia keskittyä oman paikkakunnan asioihin seurakunnan toiminnassa.

Kappelineuvoston puheenjohtaja, kuhmoislainen Vesa-Pekka Carlson korostaa, että asiassa ei ole dramatiikkaa, ja kappelineuvosto on ollut sopuisa ja toiminut hyvin. Kuhmoisten ja Padasjoen erilaiset puitteet ja erillisyys näkyvät kuitenkin neuvostossa.

– Kovin paljon kaveri ei ole kuitenkaan meidän asioita kommentoinut – padasjokelaiset ovat aika hiljaa kun meidän asioita käsitellään, ja toisin päin. Vain kiinteistöasioiden tapaisissa isoissa asioissa ollaan keskusteltu enemmän yhdessä.

Neuvostossa on Padasjoelta ja Kuhmoisista molemmista neljä jäsentä.

Kappelineuvosto on päättänyt jo 5. toukokuuta, että kappeliseurakunnan mahdollinen eriyttäminen Kuhmoisten ja Padasjoen erillisiksi kappeliseurakunniksi on syytä käsitellä kappelineuvostossa. Käsittely tapahtuu kappelineuvoston kokouksessa 22. heinäkuuta. Käsittelyä varten tehdään kappalaisen selvitystyö ja talouspäällikön talousvaikutusselvitys. 

–Työntekijöiden määrään ja tehtäviin eriyttämisellä ei olisi juurikaan vaikutusta, koska työntekijöiden liikkuminen ja työskentely koko seurakunnan alueella jatkuisivat entiseen tapaan. Erillisillä kappeliseurakunnilla olisi kuitenkin omat talousarviot ja määrärahat, Ari Pelkonen sanoo.

Kuhmoisten ja Padasjoen seurakunnat liitettiin yhteisenä kappeliseurakuntana Hollolan seurakuntaan 1.1.2017. Ari Pelkonen sanoo, että liitosta edeltäneessä selvitystyössä ei hänen käsityksensä mukaan juurikaan selvitetty vaihtoehtoista mallia, jossa Kuhmoinen ja Padasjoki olisivat muodostaneet erilliset kappeliseurakunnat.

Jos kappelineuvosto päätyisi eriyttämisen kannalle, asian tulisi saada myös kirkkoneuvoston, kirkkovaltuuston, tuomiokapitulin ja kirkkohallituksen hyväksyntä. Mikäli kaikki toimielimet puoltaisivat eriyttämistä, kappeliseurakunnan eriyttäminen olisi mahdollista saada voimaan seuraavan luottamushenkilökauden alusta, eli vuoden 2023 alusta lukien.

Lue lisää eriyttämisajatuksista keskiviikkona 14. heinäkuuta ilmestyvästä Kuhmoisten Sanomien numerosta!

Anna Karhila

 ———-

Be the first to comment on "Kappeliseurakunnan eriyttämistä kahdeksi kappeliksi harkitaan"

Vastaa