Korhosen kauppa voitti piparikisan

Sofia Saarikoski leipoi piparipienoismallin Korhosen kaupasta yhden viikonlopun aikana. Kuva: Päivi Hotokka

Ikkunoiden päällä olevat koristeet olivat yksi syy siihen, että Sofia Saarikoski valitsi pipariteoksensa aiheeksi entisen Korhosen kaupan Päijälänraitilla. Se, mikä näyttää uskomattoman vaikealta näperrykseltä, oli leipurille vain kiinnostava yksityiskohta.

– Koristelu on minusta kaikkein hauskinta hommaa. Tykkäsin tehdä ikkunoita ja muita yksityiskohtia.

Kenties juuri yksityiskohdat saivat aikaan sen, että yleisö äänesti Saarikosken numerolla 6 kilpailleen piparitalon voittajaksi Kuhmoisten Sanomien ja Tehin joulubasaarin yrittäjien järjestämässä Kuhmoinen pipareissa -kilpailussa.

Kilpailuun osallistuneet talot olivat kuitenkin niin upeita, että kisa kärkisijoista oli tiukka. Saarikosken teos sai 30 ääntä ja toiseksi sijoittunut numero 5, Sara Sorrin tekemä Kuhmoisten työväentalo, 28 ääntä. Kolmanneksi kiri teos numero 2, Paavolaisen perheen leipoma Päijälän rukoushuone. Muut tunnistettavat rakennukset kilpailussa olivat Papinsaaren siunauskappeli, Tehin kiinteistö ja nuorisotalo Kuhnu.

Ääniä annettiin yhteensä huikeat 130.

Tekijänä tuleva sisustusarkkitehti

Sofia Saarikoski etsi inspiraatiota kilpailuun äitinsä lähettämistä valokuvista. Päätettyään leipoa Korhosen kaupan pienoismallin hän käytti apunaan kolmelta sivulta otettuja valokuvia.

– Hankalinta oli saada talo oikeaan mittakaavaan, kun en voinut käydä mittaamassa rakennusta.

Pipariteos syntyi yhden viikonlopun aikana. Ensimmäisenä päivänä Saarikoski teki taikinan ja paistoi osat, toisena koristeli talon.

Lopputulosta katsellessa tulee tunne, että Saarikoski on ehkä ennenkin tehnyt piparkakkutaloja.

– Teen joka joulu yhdessä siskon kanssa piparitalon, joka vuonna erilaisen. Olemme kokeilleet muun muassa majakkaa ja kartanotyyppistä taloa.

Muutakin tuntumaa rakennuksiin Saarikoskella on, sillä hän opiskelee sisustusarkkitehtuuria Lahden ammattikorkeakoulussa.

Kun piparitalojen näyttely Tehin joulubasaarissa päättyy tämän viikon jälkeen, Korhosen kauppa siirtyy Saarikosken kotiin ihailtavaksi. Joulun jälkeen se puretaan ja syödään.

– Piparitalo maistuu joulun jälkeen ihan hyvin, sillä en hirveästi syö pipareita muulloin.

Päivi Hotokka

 

Be the first to comment on "Korhosen kauppa voitti piparikisan"

Vastaa