Koulun ulkoseinissäkin kosteusvaurioita

A-rakennuksen alakerran lattiasta löytyi viime syksynä selvää kosteutta. Kuva: Sari Heliövaara.

Kuhmoisten yhtenäiskoulun A-rakennuksen ulkoseinistä on rakennetutkimuksissa löytynyt kosteuden aiheuttamia mikrobivaurioita.

Materiaalinäytteitä otettiin neljästä eri kohdasta toisen kerroksen luokkatiloissa ja opettajien huoneessa. Kolmessa näytteessä havaittiin kosteuden aiheuttamia mikrobivaurioita.

Kuhmoisten kunnan tiedotteen mukaan on mahdollista, että seinärakenteiden epäpuhtauksia on kulkeutunut sisäilmaan ikkuna- ja seinärakenteiden liitoskohtien vuotokohdista.

Rakennuksessa on tehty tiivistyksiä, jotka estävät terveydelle haitallisen ilman pääsyn sisätiloihin.

– Tiivistykset ovat vain väliaikainen ratkaisu, sillä koulukompleksin kaikki rakennukset vaativat täydellisen saneerauksen muun muassa kosteusvaurioiden ja rakenteellisten puutteiden vuoksi, sanoo kunnan tekninen johtaja Mika Kyrö.

Ulkoseinissä havaitut mikrobivauriot ovat syntyneet aikojen saatossa ulkopuolisen kosteuden sekä lämpö- ja kosteusvaihteluiden seurauksena.

WSP Finland Oy:llä teetetty ulkoseinärakennetutkimus on osa laajaa tutkimussarjaa, jolla kunta on kartoittanut koulurakennusten rakennusteknistä tilaa sekä mahdollisia sisäilmaoireiden aiheuttajia.

Koulukeskuksen A-rakennuksessa tehtiin sisäilmatutkimuksia vuoden 2018 lopulla. Niissä sisäilmasta ei havaittu haitallisia mikrobeja.

Yhtenäiskoulun B- ja C-rakennuksista ei materiaalitutkimuksissa löydetty terveydelle haitallista kosteutta tai mikrobikasvustoa. Sen sijaan molempien rakennusten rakenteissa ilmeni puutteita.

A-rakennuksen alakerran lattiassa havaittiin syksyllä selvää kosteutta. Opetus siirrettiin varotoimena muualle, vaikka sisäilmatutkimuksissa ei löytynyt poikkeavia mikrobeja.

Myös alakerran vanha liikuntasali on käyttökiellossa huonon kokonaiskunnon vuoksi. Saliin on muun muassa valunut vettä sisään.

Koulurakennusten tulevaisuudesta käynnistettiin selvitystyö tammikuussa. Kunnanvaltuusto kokoontuu maanantaina 8. huhtikuuta kuulemaan valmistelun eri vaihtoehdoista ja kustannusarvioista.

Vaihtoehtoina ovat laaja saneeraus tai uuden koulukeskuksen rakentaminen. Kunnanvaltuusto päättää yhtenäiskoulun tulevaisuudesta kokouksessaan 20. toukokuuta.

Sari Heliövaara

 

Uutiseen korjattu kello 14.55 syy vanhan salin käyttökieltoon.

Be the first to comment on "Koulun ulkoseinissäkin kosteusvaurioita"

Vastaa