Kuhmoinen osaksi Pirkanmaata ehkä jo kesällä 2018

Kuhmoinen on siirtymässä Keski-Suomen maakunnasta osaksi Pirkanmaata jo ensi kesänä. Näin uutisoi Etelä-Suomen Sanomat keskiviikkona.

Uutisen mukaan siirto toteutettaisiin heti sen jälkeen, kun maakuntalait astuvat voimaan, suunnitelman mukaan kesäkuussa 2018.

– Erittäin hyvä uutinen, jos todella näin on, kommentoi Kuhmoisten kunnanhallituksen puheenjohtaja Kimmo Malin, joka oli asiassa lehtitietojen varassa.

Myöskään kunnanjohtaja Anne Heusala ei ollut vielä torstaiaamuun mennessä saanut virallista tietoa maakuntavaihdoksen aikataulun aikaistumisesta puolellatoista vuodella.

– Suhtaudun äärimmäisen positiivisesti asiaan, jos tieto pitää paikkansa.

Heusalan mukaan Kuhmoisilla on hyvät valmiudet siirron toteuttamiseen puolitoista vuotta suunniteltua aiemmin.

– Olemme vahvasti mukana valmistelemassa siirtoa ja päättäjämme ovat verkostoituneet hyvin Pirkanmaan suuntaan.

Maakuntavaihdoksen toteutuminen jo ensi kesänä olisi kunnanjohtajan mukaan siinäkin mielessä hyvä, että siirtymävaihe Keski-Suomesta Pirkanmaalle jäisi lyhyemmäksi.

– Kunnan kannalta tietynlaisessa välitilassa olo on hankalaa kokonaisuuden hallinnan kannalta, kun suunta on jo valittu Pirkanmaalle.

Vahvistuessaan sote- ja maakuntalakipaketti siirtää joka tapauksessa Kuhmoisten painopistettä vahvasti Pirkanmaan suuntaan, vaikkei varsinainen maakunnan vaihdos vielä ensi kesänä toteutuisikaan.

Lakiesityksen mukaan kuhmoislaiset pääsisivät jo syksyn 2018 maakuntavaaleissa ja kevään 2019 eduskuntavaaleissa äänestämään Pirkanmaalla.

– Tällä hetkellä Kuhmoisilla on paikka Keski-Suomen maakuntavaltuustossa, mutta ei Pirkanmaan maakuntavaltuustossa. Toivon, että asia saadaan hoidettua esimerkiksi jollain siirtymäsäännöksellä, sanoo Kimmo Malin.

Varsinainen sote- ja maakuntauudistus on toteutumassa vasta vuoden 2020 alussa. Jämsällä on järjestämisvastuu Kuhmoisten sosiaali- ja terveyspalveluista siihen asti, kun ne siirtyvät uuden maakunnan hoitoon.

Sari Heliövaara

2 Comments on "Kuhmoinen osaksi Pirkanmaata ehkä jo kesällä 2018"

  1. Siirtyykö kuhmoinen Pirkanmaahan nyt sit 2019.
    Mistään ei löydy ku monta vuotta vanhaa tietoo.

  2. Kuhmoisten Sanomat | 11.12.2018 at 17:10 | Vastaa

    Sote- ja maakuntauudistus on viivästynyt. Tuoretta tietoa esimerkiksi tästä jutusta:
    https://kuhmoistensanomat.fi/maakunnan-pikainen-vaihto-esilla/
    T. Päivi/toimitus

Vastaa