Kuhmoinen peruu ulkomaan kontaktit koronaviruksen takia

Käsien pesu on paras keino ehkäistä koronavirustartuntaa ja myös kausi-influenssaa. Kuva: Anna Karhila
Käsien pesu on paras keino ehkäistä koronavirustartuntaa ja myös kausi-influenssaa. Kuva: Anna Karhila

Kuhmoisten kunnan johtoryhmä linjasi tänään torstaina 12. maaliskuuta, että kaikki kunnan kansainvälinen toiminta keskeytetään 1. kesäkuuta asti, ellei toisin ilmoiteta. Linjaukset koskevat myös yhtenäiskoulun toimintaa.

– Koronavirustilanne muuttuu nyt todella nopeasti. Paniikkiin tai pelkoon ei ole syytä, mutta kunnan puolesta tietyt päätökset oli tehtävä nyt. Meillä on kuitenkin vastuu koulun oppilaista, omasta henkilökunnastamme ja sitä kautta myös kuntalaisista, Kuhmoisten kunnan sivistystoimenjohtaja Mikko Latvala sanoo.

Kuhmoisten kunnan linjaus pitää sisällään neljä kansainvälisiä vierailuja koskevaa toimenpidettä. Linjauksen mukaan perutaan kaikki kunnan henkilökunnan ulkomaille suuntautuvat työ- ja virkamatkat, yhtenäiskoulun ulkomaille suuntautuvat opintomatkat ja retket ja kaikki risteilyt sekä Ahvenanmaalle laivojen reittimatkoilla tehtävät matkat. Lisäksi perutaan myös ulkomaisten henkilöiden ja ryhmien vierailut kunnan yksiköihin.

Neljä yhtenäiskoulun matkaa perutaan

Mikko Latvalan mukaan Kuhmoisten kunnan työntekijöillä ei ollut tulossa suunniteltuja virka- ja työmatkoja lukuun ottamatta yhtä suunniteltua matkaa, joka peruttiin jo ennen johtoryhmän tekemää linjausta.

Yhtenäiskoululla sen sijaan oli keväällä tulossa neljä opintomatkaa, jotka johtoryhmän tekemän linjauksen perusteella peruutetaan.

– Ranskan opintoryhmän oli tarkoitus vierailla Pariisissa, abiturientit olivat lähdössä Espanjaan Barcelonaan, ruotsin ryhmä oli matkustamassa Tukholmaan ja 9. luokka oli menossa leirikouluun Ahvenanmaalle. Ahvenanmaata lukuun ottamatta kaikki ovat alueita, joilla on tavattu koronaa, eikä niille ole mitään järkeä lähteä, Latvala listaa.

Suomen hallitus suositti torstaina iltapäivällä, että epidemia-alueilta tulevien pitää sopia työhön paluusta yhdessä työnantajan kanssa. Jämsässä koronaviruksen epidemia-alueelta palaavia työntekijöitä ohjeistettiin jo maanantaina 10. maaliskuuta pysyttelemään paluunsa jälkeen viikko kotonaan karanteenissa ennen töihin palaamista, vaikka oireita ei olisi.

Hallitus linjasi lisäksi tiedotustilaisuudessaan, että ulkomaan lomamatkoja on syytä siirtää. Mikko Latvala uskoo, että koska hiihtoloma päättyi juuri, esimerkiksi koulun henkilökuntaa tuskin on lähdössä Kuhmoisista henkilökohtalaisille ulkomaanmatkoille ainakaan laajassa mitassa.

– Henkilökohtaisten ulkomaanmatkojen kohdalla jokaisen pitää käyttää omaa harkintaa ja pohtia, onko matka tarpeellinen, Latvala sanoo.

Pieniäkin yleisötilaisuuksia voidaan perua

Hallitus tiedotti iltapäivän aikana torstaina, että kaikki yli 500 henkilön yleisötilaisuudet tullaan perumaan Suomessa toukokuun loppuun saakka. Kuhmoisissa yleisötapahtumien perumisten osalta seurataan paikallisen tilanteen kehittymistä.

– Lähtökohta on, että Kuhmoisissa ei ole tulossa niin isoja tilaisuuksia ennen kuin Kiepsaus kesällä, mutta se on vasta kesäkuun puolella. Meillä on kuitenkin valmius rajoittaa pienempiäkin tilaisuuksia, sillä Kuhmoisissa on paljon viruksen riskiryhmään kuuluvia iäkkäitä ihmisiä, Latvala toteaa.

Myös kotimaan työ-, virka- ja opintomatkojen sekä retkien suhteen Kuhmoisten kunnassa seurataan valtakunnallisen tilanteen kehittymistä.

– Kotimaan matkoja ei toistaiseksi ole Suomessa peruneet kuin muutamat yritykset, mutta tilannetta seurataan koko ajan, Mikko Latvala sanoo.

Yhtenäiskoululla suunniteltuja opintoretkiä kotimaassa on tulossa esimerkiksi eduskuntaan ja Korkeasaareen. Eduskunta on ilmoittanut aiemmin, ettei vierailuja oteta enää vastaan, ja todennäköistä voi olla, että Korkeasaarikin suljetaan.

– Monet kotimaan virka- ja työmatkoista todennäköisesti peruuntuvat siten, että kohde suljetaan, jolloin päätökset eivät edes jää meille. Esimerkiksi viikonloppuna Kuhmoisten kunnalla piti olla edustus Lahden Rakennusmessuilla, mutta juuri tulleen tiedon mukaan messut perutaan, Latvala summaa.

Suurista yleisötapahtumista 21.–22. maaliskuuta ajettava Päijänteen ympäriajo sijoittuu osin Kuhmoisiin. Kilpailun mahdollisesta perumisesta ei tätä kirjoittaessa ole vielä tiedotettu.

Tarpeen vaatiessa koulukin voidaan sulkea

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu torstaihin 12. maaliskuuta kello 11 mennessä yhteensä 12 koronavirustaruntaa. Osa niistä on todettu Kangasalla, jossa altistuneita on yhdessä yläkoulussa sekä rippikoulun infotilaisuuteen osallistuneissa.

Kangasalla on annettu vierailukielto kaupunginsairaalaan ja vanhuspalvelun yksiköihin. Lisäksi Tampereen rajan lähellä Vatialassa sijaitseva Pitkäjärven yläkoulun opetus keskeytettiin kuluvan viikon ajaksi.

– Kuhmoisissakin on valmius sulkea yhtenäiskoulu, päiväkoti, kirjasto ja Kuhmola, jos siihen on tarvetta, mutta seuraamme tilannetta, Latvala sanoo.

Jos epäilet koronaa, ota yhteys omaan terveysasemaan tai Taysin neuvontapuhelimeen

Koronavirusinfektion oireita voivat olla kuume, lihassärky, yskä, hengenahdistus tai väsymys. Mikäli epäilyt koronavirustartuntaa, älä lähde paikanpäälle terveydenhuollon toimipisteeseen ennen kuin olet saanut ammattilaiselta jatko-ohjeet.

Jämsän kaupungin antaman ohjeistuksen mukaan koronavirustartuntaa epäilevän tulee ensisijaisesti ottaa yhteyttä omalle terveysasemalle. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Jämsän päivystykseen, jonka puhelinnumero on 040 712 2555.

Asiakas haastatellaan puhelimessa ja mikäli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistamat kriteerit epäillystä tartunnasta täyttyvät, pyydetään häntä odottamaan lisäohjeita kotona.

Koronavirusneuvontaa saa Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä myös Tampereen yliopistollinen sairaalan käyttöönottamasta neuvontapuhelimesta. Neuvontapuhelimesta voi kysyä ohjeita, mikäli epäilee koronavirusinfektiota. Puhelinnumero on 03 311 65333.

Taysin neuvontapuhelimen numero on käytössä ympäri vuorokauden. Puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka selvittää, onko koronaviruksen aiheuttamaa infektiota syytä epäillä. Mikäli koronavirusinfektio vaikuttaa mahdolliselta, soittajalle annetaan toimintaohjeet.

Numerosta ei anneta yleistä terveysneuvontaa. Mikäli soittajan oireet eivät viittaa koronavirusinfektioon, hänet ohjataan ottamaan yhteyttä muihin terveydenhuollon palveluihin.

Muista käsien pesu ja oikea yskiminen

Koronavirustartuntoja voidaan parhaiten ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Muista myös hyvä yskimishygienia. Suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski olka- tai kyynärvarren kulmaan. Älä yski tai aivasta kämmeniisi, ja pese kädet aivastamisen, niistämisen ja yskimisen jälkeen.

Anna Karhila

Be the first to comment on "Kuhmoinen peruu ulkomaan kontaktit koronaviruksen takia"

Vastaa