Kuhmoisten susilaumassa aikuisten lisäksi neljä pentua – lauma tallentui videolle

Kuhmoisten susilauma liikkuu pääosin Pataveden ja Jämsän Alhojärven välisellä alueella.

Kuhmoisten susilaumasta on ensimmäistä kertaa saatu vahvaa todistusaineistoa. Kuuden suden lauma tallentui riistakameran videolle viime torstaina aamuyöllä Puukkoistentien ja 24-tien välisellä alueella.

Kuhmoisten riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Jarmo Hietanen vahvistaa, että kuvassa näkyy johtajaparin lisäksi neljä tämän vuoden pentua. Laumahavainnon lisäksi susista on syksyllä tehty harvinaisen paljon pihahavaintoja. Pihoissa on kuitenkin nähty yksinäisiä susia, ja Hietanen arvelee, että nämä ovat edellisvuoden pentuja, jotka ovat ainakin osittain irtaantuneet laumasta.

Riistakameran kuvaamalla videolla näkyy susiparin lisäksi neljä vuoden 2022 pentua.

Toissa lauantaina aamulla susi nähtiin pihassa sekä Kissakulmalla että Ansiolahdella. Hietasen tiedon mukaan sudet eivät ole viime aikoina aiheuttaneet vahinkoja Kuhmoisissa.

Susien kannanhoidollinen metsästys on tällä hetkellä jäissä. Turun hallinto-oikeus on kumonnut kolme viime vuonna sudenpyyntiin myönnettyä poikkeuslupaa. Metsästyslakia pyritään parhaillaan muuttamaan niin, että poikkeusluvat menisivät läpi hallinto-oikeuksissa.

Jarmo Hietanen muistuttaa, että uhkaavassa tilanteessa poliisi pystyy määräämään eläimen lopetettavaksi nopealla aikataululla.

– Normaalisti susi väistää ihmistä. Jos näyttää, että se ei väistä, vaan tulee kohti esimerkiksi kun ulkoiluttaa koiraa, pitää soittaa hätäkeskukseen.

Kaikki havainnot susista tulee ilmoittaa riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilöille, joiden yhteystiedot löytyvät Suomen riistakeskuksen nettisivulta riista.fi.

Päivi Hotokka

Lue keskiviikkona 2. marraskuuta ilmestyvästä lehdestä lisää muun muassa siitä, millainen kohtaaminen kuhmoislaisella isännällä oli suden kanssa kotipihassaan.

Be the first to comment on "Kuhmoisten susilaumassa aikuisten lisäksi neljä pentua – lauma tallentui videolle"

Vastaa