Kunta pyrkii suosimaan paikallisia

Uimalan laiturien asennuksessa käytettiin vuosi sitten paikallisten yrittäjien palveluja. Myös laiturien pintakäsittelyaineet hankittiin Kuhmoisista. Kuva: Tiina Siikanen

Kuhmoisten kunnan viranhaltijat haluavat oikaista vääriä käsityksiä siitä, ettei kunta tekisi hankintojaan paikallisilta yrittäjiltä.

– Pääosin kaikki materiaali, mitä tekninen toimi omassa toiminnassaan tarvitsee, hankitaan paikallisesti. Urakoitsijoiden hankintoihin emme voi vaikuttaa, sanoo hallintojohtaja Sanna Luukkanen.

Hankintalain mukaan urakkasopimuksiin ei saa liittää tavaran hankintaan liittyviä ehtoja.

Jos on kiire, kunnan työntekijät saattavat hakea muualta sellaisia tuotteita, joita Kuhmoisissa ei ole saatavissa suoraan varastosta.

Kunnalla on oma pienhankintaohje, jossa korostetaan, että mahdollisimman suuri määrä hankinnoista tehdään lähialueelta. Myös tekninen johtaja Mika Kyrö kertoo painottavansa työntekijöille, että paikallisista liikkeistä ostetaan kaikki, mikä voidaan.

Eniten paikallisia tarvikehankintoja tehdään S & A Raudasta eli Sisustustarvikkeesta. Sieltä hankittiin viime vuonna yli 21 000 eurolla, ja tänä vuonna lokakuun puoliväliin mennessä hankintoja on tehty yli 15 000 eurolla. Seuraavaksi eniten ostoja tehdään Kuhmoisten kukkakauppa ja hautauspalvelusta, joka on toimittanut esimerkiksi kesäistutuksia katukuvaan, sekä K-market Kipparista ja Sarin Kotikahvilasta.

Jämsän liikkeistä tekninen toimi hankkii tuotteita muutamalla tuhannella eurolla vuosittain.

Kunta on viime vuosina investoinut paljon, joten rakennusurakoita on ollut useita. Urakoistakin pyydetään tarjouksia paikallisilta yrittäjiltä.

– Pienistä urakoista kysytään sähköpostilla tarjousta paikallisilta yrittäjiltä. Kaikista urakoista pyritään myös ilmoittamaan kunnan nettisivuilla, Mika Kyrö kertoo.

Hinta on ratkaiseva

Kyrö ja Luukkanen huomauttavat, että tarjouskilpailussa hinta on toki ratkaiseva seikka, koska kyseessä ovat veronmaksajien rahat.

– Tuotteelle tai työlle on löydyttävä markkinahinta, Kyrö toteaa.

Mikäli tarjouskilpailun tulos jää mietityttämään, kunnasta voi aina pyytää perustelut valinnalle. Myös ostolaskut ovat julkisia, joten niistä voi tarkistaa, mihin kunta rahat ohjaa.

Päivi Hotokka

Lue pidempi juttu aiheesta 24. marraskuuta ilmestyneestä lehdestä.

Be the first to comment on "Kunta pyrkii suosimaan paikallisia"

Vastaa