Lähipoliisiasemaksi vaihtuu sittenkin Kangasala

Poliisipartiot tulevat jatkossa Kuhmoisiin Kangasalan suunnalta. Kuva Päivi Hotokka.

Poliisipartiot tulevat Kuhmoisiin ensi vuoden alussa sittenkin Kangasalta. Tuore määräys Kuhmoisten siirtymisestä Jämsän kenttäyksikön alaisuudesta Itä-Pirkanmaan kenttäyksikön alaisuuteen tuli poliisihallitukselta tiistaina 15. joulukuuta.

Kenttäyksikön vaihtumisen myötä Kangasalasta tulee Kuhmoisten uusi lähipoliisiasema 4. tammikuuta 2021 alkaen. Kenttäyksikön vaihtuminen tarkoittaa sitä, että muille kuin A-luokan kiireisille, välitöntä reagointia vaativille tehtäville poliisi tulee jatkossa Kangasalta eikä Jämsästä. Kiireelliset A-luokan tehtävät hoidetaan kuitenkin edelleen lähimmän partion periaatteella.

– Kansalaisille lähipoliisiaseman vaihtuminen ei käytännössä näy mitenkään. Sitä ei tosin pysty vielä sanomaan, muuttuvatko vasteajat vähemmän kiireellisissä B- ja C-luokan tehtävissä, Jämsän kenttäyksikön johtaja, komisario Ari Aro sanoo.

Poliisiasemalta lähtevien partioiden matka Kuhmoisiin joka tapauksessa pidentyy, sillä Jämsästä on Kuhmoisiin matkaa noin 40 kilometriä, Kangasalta puolestaan noin 68 kilometriä. Aro kuitenkin muistuttaa, että kenttäyksiköt ovat lähes aina partiointitehtävissä, joten lähtöpaikkana on harvoin poliisiasema.

– Lisäksi hätäkeskus ohjaa aina lähimmän partion kaikkiin A-luokan tehtäviin, kansankielellä hälytysajoon, eli henkeä ja terveyttä välittömästi uhkaaviin tapauksiin ja niihin murtoihin, joissa tekijä voi vielä olla tavoitettavissa. Sekin on mahdollista, että Jämsän partio voi käydä Kuhmoisissa joskus myös rutiinomaisesti, sillä se ei ole kiellettyä.

Syynä kenttäyksikön ja lähipoliisiaseman vaihtumiseen on se, että Kuhmoinen vaihtaa vuodenvaihteessa maakuntavaihdoksen yhteydessä hätäkeskusaluetta. Tähän saakka Kuhmoinen on kuulunut Vaasan hätäkeskusalueeseen, mutta vuoden alusta Kuhmoinen kuuluu muun Pirkanmaan tapaan Porin hätäkeskusalueeseen.

– Kenttäyksikön kanssa eri hätäkeskusalueeseen kuuluminen aiheuttaisi tiettyjä ongelmia, ja siten poliisihallituksen ratkaisu Kuhmoisten vaihtamisesta Itä-Pirkanmaan kenttäyksikön alaiseksi ei yllättänyt, Ari Aro selittää.

Koska poliisihallituksen päätös on varsin tuore, vielä ei ole tarkempaa tietoa siitä, siirtyykö myös Kuhmoisten rikostutkinta Jämsän poliisiasemalta Kangasalle.

Itä-Pirkanmaan kenttäyksikköön kuuluu Kangasalan lisäksi Pälkäne. Sekä Itä-Pirkanmaa että Jämsä ovat osa Sisä-Suomen poliisilaitosta, johon kuuluvat Keski-Suomen ja Pirkanmaan maakunnat. Poliisilaitos ei siis vaihdu, ja esimerkiksi lupa-asiat voi hoitaa edelleen millä tahansa poliisiasemalla.

Anna Karhila

Be the first to comment on "Lähipoliisiasemaksi vaihtuu sittenkin Kangasala"

Vastaa