Nuorisotalo Kuhnu pois käytöstä

Kreosootin hajua on tuntunut lähinnä kellaritiloissa, koska sokkeli on sivelty kreosoottia sisältävällä bitumilla. Kuva: Päivi Hotokka

Nuorisotalo Kuhnu on suljettu kesän tutkimuksissa havaittujen ongelmien vuoksi. Vaikuttaa siltä, että tilat ovat poissa käytöstä pitkään, sillä talo vaatisi suuren remontin.

Uudet nuorisotilat avautuvat ensi viikon perjantaina paloasemalla. Musiikkiopiston musiikkileikkikoulut on siirretty Kuhmolaan, ja 1.–2.-luokkalaisten iltapäivätoiminta kokoontuu yhtenäiskoululla.

Tarkemmissa tutkimuksissa nuorisotalon rakenteista löytyi kreosoottia sisältävää bitumia ja tervapaperia. Bitumilla on sivelty kellarikerroksen ulkoseinä eli rakennuksen sokkeli. Tervapaperia on kaikkialla välipohjan rakenteissa.

Vanhassa bitumisivelyssä ja tervapaperissa on käytetty vedeneristeenä kreosoottia, josta nykytietämyksen mukaan haihtuu ilmaan PAH-yhdisteitä, jotka ovat ihmisten terveydelle haitallisia. Ne saattavat aiheuttaa jopa syöpää.

Nykyisten määräysten mukaan PAH-yhdisteiden lähteet tulisi kuitenkin poistaa rakenteista. Tätä varten nuorisotalon sokkeli tulisi kaivaa kokonaan esiin ja koko välipohja purkaa.

Rakennus jää nyt suljettuna odottamaan kunnanvaltuuston päätöstä siitä, haluaako kunta korjauttaa sen vai laitetaanko kiinteistö myyntiin.

– Rakennuksen kohtaloa tulee miettiä seuraavan talousarvion käsittelyyn mennessä, kunnan tekninen johtaja Mika Kyrö toteaa.

Päivi Hotokka

Lue pidempi juttu aiheesta ensi viikolla ilmestyvästä Kuhmoisten Sanomista

Be the first to comment on "Nuorisotalo Kuhnu pois käytöstä"

Vastaa