Nuorisotalon sisäilmassa ongelmia

Nuorisotalon remontista ja myynnistä on keskusteltu useaan otteeseen viime vuosina. Kuva: Anna Karhila

Nuorisotalo Kuhnun sisäilmasta otetuissa näytteissä on havaittu merkkejä siitä, että talossa on normaalista poikkeavia mikrobeja. Kunnan tekninen johtaja Mika Kyrö kertoo, että mikrobien alkuperästä ei ole tietoa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että ne olisivat kosteuden aiheuttamia.

Kuhmoisten kunta pyrkii parantamaan nuorisotalon sisäilmaa useilla toimenpiteillä, joista osa on jo tehty. Toiminta tiloissa jatkuu toistaiseksi, koska tiloissa työskennellään vain osapäiväisesti.

Ensimmäiseksi alakerran halkovarastoihin johtavat palo-ovet teipataan ilmatiiviiksi. Vessojen ilmanvaihtoa parannetaan kanavapuhaltimen avulla, ja nuohooja käy nuohoamassa kaikki hormit.

Ikkunoiden tiivisteitä poistetaan, jotta raikasta ulkoilmaa pääsee sisään. Alakertaan ja keskikerrokseen tuodaan ilmanpuhdistimet ensi viikolla.

Kunta aikoo ottaa uudet sisäilmanäytteet noin kuukauden kuluttua, jotta selviää, ovatko toimenpiteet vaikuttaneet ilmanlaatuun. Sisäilmaa seurataan aistinvaraisesti viikoittain.

Nyt tutkitut sisäilmanäytteet otettiin joulukuussa ja analysoitiin WSP Finland Oy:n sisäilmalaboratoriossa. Kunnan tiedossa ei ole, että talon käyttäjät tai työntekijät olisivat saaneet oireita. Näytteet otettiin samassa yhteydessä koulun sisäilmatutkimuksen kanssa, jotta rakennuksen kunnosta saataisiin lisätietoja.

Nuorisotalon remontoinnista on keskusteltu viime vuosina, mutta päätöksiä laajoista kunnostustoimenpiteistä ei ole tehty. Myös talon myynti on ollut esillä, mutta taloa käyttävät nuoret ovat vastustaneet esitystä.

Päivi Hotokka

Be the first to comment on "Nuorisotalon sisäilmassa ongelmia"

Vastaa