Päiväkoti pysyy avoinna, koulut suljetaan keskiviikkona

Päiväkotia ei suljeta, mutta valtakunnallisen linjauksen mukaan varhaiskasvatuksesta jäävät pois kaikki lapset, jotka voidaan hoitaa kotona. Kuva: Päivi Hotokka

Hallitus antoi julki maanantaina illansuussa 19-kohtaisen listan toimenpiteistä, joilla Suomi pyrkii ehkäisemään ja hidastamaan koronaviruksen leviämistä.

Kuhmoisissa hallituksen toimet eivät tulleet täytenä yllätyksenä, mutta kunnanjohtaja Anne Heusala ja sivistystoimenjohtaja Mikko Latvala pitivät niitä aikaisempiin linjauksiin nähden kovina.

– Meidän työtämme linjaukset kuitenkin helpottivat, kun olemassa on nyt yleinen linja, jonka mukaan toimitaan, Heusala ja Latvala sanovat.

Listan ensimmäisen kohdan mukaan varhaiskasvatuksen yksiköt ja niiden yhteydessä toimiva esiopetus pidetään toiminnassa, mutta vanhemmat ja huoltajat velvoitetaan järjestämään lasten hoito kotona, mikäli se on mahdollista.

Listan toisen kohdan mukaan koulut suljetaan keskiviikosta 18. maaliskuuta alkaen. Poikkeuksena ovat erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat, joiden opetusta ei ole mahdollista järjestää kotona, sekä esiopetuksessa tai peruskoulun 1.-3. vuosiluokalla olevat lapset, joiden vanhemmat toimivat yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla. Koulut pysyvät suljettuina 13. huhtikuuta saakka.

– Kuhmoisissa on päiväkodin osalta jo olemassa lista kriittisillä aloilla toimivista vanhemmista. Koulun osalta lista on tarkistettava, mutta rehtori Juha Nupposella on olemassa jo melko hyvä pohja, Latvala sanoo.

Kuhmoisten kunta päätti jo viime viikolla muun muassa Kuhmolan, kirjastojen ja kuntosalin sulkemisesta. Hallituksen toimenpidelista velvoittaa sulkemaan myös harrastustilat, uimahallit ja urheilutilat, nuorisotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntouttava työtoiminnan, työkeskukset ja vanhusten päivätoiminnan.

– Näkisin, että sulkuaika jatkuu meillä ainakin hallituksen kouluille määräämään rajaan eli 13. huhtikuuta saakka, Latvala sanoo.

Vierailuja hoitolaitoksiin, julkisia kokoontumisia ja
yli 70-vuotiaiden liikkumista rajoitetaan

Hallituksen linjauksissa kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa sekä vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä. Vierailuja harkitaan tapauskohtaisesti kriittisesti sairaiden läheisten, lasten oireettomien läheisten, saattohoidossa olevien läheisten sekä synnytysosastolla olevien puolisoiden ja tukihenkilöiden kohdalla.

Päijännekodissa ulkopuolisten esiintyjien vierailut kiellettiin jo aiemmin, ja ruokalinjasto suljettiin ulkopuolisilta. Muutama tunti ennen hallituksen tiedotustilaisuutta Päijännekodilla ei kuitenkaan vielä haluttu kieltää omaisten vierailuja, sillä se koettiin rajuksi toimenpiteeksi.

– Ihmisillä on kuitenkin itsemääräämisoikeus, Kuhmoisten kotihoidon esimies Taru Rajala sanoi päivällä.

Hallituksen linjauksissa rajoitettiin lisäksi julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja kehotettiin välttämään tarpeetonta oleskelua julkisilla paikoilla. Lisäksi yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään karanteenia vastaavissa oloissa lukuun ottamatta kansanedustajia, valtion johtoa ja kunnallisia luottamushenkilöitä.

Kaikki valtioneuvoston linjaukset ovat luettavissa Ylen uutisessa osoitteessa https://yle.fi/uutiset/3-11260395.

Kuhmoisten kunnan johtoryhmä tiedottaa huomenna tarkemmin Kuhmoisia koskevista toimenpiteistä.

– Meillä ei ole vielä mitään tietoa, kuinka esimerkiksi koulujen sulkeminen kunnassa vaikuttaa, tilanne on niin poikkeuksellinen. Mutta kaikilla toimenpiteillä on tarkoitus turvata kuntalaisten ja ennen kaikkea ikäihmisten ja riskiryhmien turvallisuus, kunnanjohtaja Anne Heusala sanoo.

Kuhmoisissa ei ole maanantai-iltaan 16. maaliskuuta mennessä todettu yhtään koronaviruksen saanutta tai tartunnalle altistunutta.

Anna Karhila

Be the first to comment on "Päiväkoti pysyy avoinna, koulut suljetaan keskiviikkona"

Vastaa