Perussuomalaisille kolme paikkaa, kokoomus suurimpana yhdeksällä

Seuraavalla valtuustokaudella Kuhmoisten suurimpana puolueena säilyy kokoomus. Lopullisissa tuloksissa kokoomus sai kuitenkin samat yhdeksän valtuutettua kuin edellisellä kaudella, vaikka ennakkoäänien jälkeen näytti, että puolue voisi saada jopa kymmenen paikkaa.

Kokoomuksen Kari Paajanen sai jälleen eniten ääniä Kuhmoisten ehdokkaista samoin kuin edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017. Kokoomuksen riveissä uusina valtuutettuina aloittavat Päivi Malin, Pekka Pitkäranta, Osmo (Osku) Puukila, Tarja Vesikallio ja Juha Simola.

Kannatustaan kasvatti perussuomalaiset, joka sai kolme valtuustopaikkaa nykyisen yhden sijaan. Puolueen nykyinen valtuutettu Ari Ampuja kuitenkin putosi valtuustosta, ja perussuomalaisten uudet valtuutetut ovat Ville Lehtonen, Tapio (Apo) Leppänen ja Lea Aittolahti.

SDP ja keskusta menettivät molemmat yhden valtuustopaikan ja jatkavat neljällä valtuutetulla. Kristillisdemokraattien Risto Ojala jatkaa valtuustossa.

Ari Ampujan lisäksi valtuustosta putosivat muun muassa pitkän linjan valtuutetut Ossi Simola (kok.) ja Arja Korvenranta (kesk.). Tulevista valtuutetuista 43 prosenttia on sellaisia, jotka eivät ole valtuustossa mukana nykyisellä kaudella.

Kun puolueiden saamia äänisaaliita vertaillaan, ainoastaan perussuomalaiset sai enemmän ääniä kuin edellisissä vaaleissa. Se kasvatti äänisaalistaan 92 äänellä. Eniten putosi SDP:n kannatus, 71 äänellä. Keskusta menetti 55 ääntä ja kokoomus 40 ääntä.

Perussuomalaisten osuus Kuhmoisten äänistä kasvoi 8,3 prosentilla, SDP:n osuus puolestaan putosi 4,1 prosentilla. Kokoomuksen osuus väheni vain hiukan, 0,2 prosentilla.

Kristillisdemokraattien Ojalan äänisaalis putosi 19 äänellä, mutta vaaliliitto perussuomalaisten kanssa avitti hänet edelleen valtuustoon.

Ennakkoon Kuhmoisissa äänesti 39,4 prosenttia äänioikeutetuista. Vaalipäivänä äänesti 22,5 prosenttia, ja yhteensä äänestysaktiivisuus oli 61,8 prosenttia. Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 Kuhmoisissa äänesti 64,2 prosenttia äänioikeutetuista.

Vaalipäivänä sunnuntaina Kuhmolassa kävi äänestäjiä melko tasaisesti. Kello 15 aikaan iltapäivällä vaalivirkailija Kari Sarén kertoi, että hetkittäin äänestäjät ovat joutuneet odottamaan vuoroaan vähän aikaa, mutta varsinaista ruuhkaa ei ole ollut. Myös hiljaisia hetkiä esiintyi pitkin päivää.

Kuhmoisissa valtuustokaudelle 2021-2025 valitut valtuutetut

Päivi Hotokka

Viimeksi päivitetty 13.6. klo 22.10.

Be the first to comment on "Perussuomalaisille kolme paikkaa, kokoomus suurimpana yhdeksällä"

Vastaa