Pirkanmaalle vuonna 2021

Kuhmoisista tulee Pirkanmaan itäisin kunta vuonna 2021.

Kuhmoinen siirtyy Pirkanmaan maakuntaan vuoden 2021 alusta lähtien. Valtioneuvosto teki päätöksen tänään torstaina. Samalla vaihtavat maakuntaa myös Heinävesi, Joroinen, Iitti ja Isokyrö.

– Tämä on työvoitto! huokaisee kunnanjohtaja Anne Heusala päätöksen vihdoin saavuttua.

– Olemme tehneet vuosia töitä maakunnan vaihtamiseksi, ja siinä ovat olleet mukana niin kuntalaiset, valtuutetut kuin taustajoukotkin.

Suurin osa vaikutustyöstä on tehty edellisen hallituksen aikana, jolloin Kuhmoisten delegaatio vieraili eduskunnassa useita kertoja. Heusala kiittää nykyistä hallitusta siitä, että se vei loppuun edellisen hallituksen suunnitelmat maakuntajaon muutoksesta.

– Juuri niin hieno päätös kuin odotimmekin. Hyvä, että epävarma aika loppuu ja pääsemme suunnittelemaan asiaa eteenpäin, kommentoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Paajanen.

Suurin ja kuntalaisille näkyvin kysymys tulevassa muutoksessa on, miten Kuhmoisten sote-palvelut järjestetään. Nykyisin Kuhmoinen tekee yhteistyötä Jämsän kanssa, joka jää Keski-Suomen maakuntaan.

– Tärkeintä on, että pystymme edelleen tuottamaan hyvät lähipalvelut niin lapsille, nuorille kuin ikäihmisillekin, Heusala painottaa.

Maakunnan myötä Kuhmoinen vaihtaa lisäksi muun muassa pelastuslaitosta, ely-keskusta ja eduskuntavaalien vaalipiiriä. Esimerkiksi pelastuslaitoksen kanssa asiasta on käyty jo alustavia neuvotteluja.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero perusteli valtioneuvoston tiedotteessa maakuntapäätöstä sillä, että kunnat vaihtavat siihen maakuntaan, jonne niiden palvelut ja työmatkaliikenne luontevasti suuntautuvat. Kuhmoinen on kuulunut Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin vuodesta 2013 lähtien.

– Näin voidaan tukea kunnan ja alueen elinvoimaa parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi kuntien omalle esitykselle annetaan luonnollisesti painoarvoa, Paatero sanoo.

– Koska maakuntasiirroilla on vaikutusta myös muihin aluejakoihin tai yhteistyösopimuksiin, on valmistautumiselle haluttu antaa riittävä aika, hän lisää.

Myös Anne Heusalan mukaan maakunnan vaihtaminen vuoden 2020 alusta lähtien olisi ollut aivan liian tiukka aikataulu.

Mutta pidetäänkö nyt juhlat, kun tavoite on saavutettu?

– Totta kai kannattaa juhlia! Kari Paajanen vastaa.

– Tänään jokainen voi juhlia omassa kodissaan, ja varmasti juhlimme virallisesti myöhemmin. Otamme kuntalaiset mukaan juhlaan, sillä tämä on koko yhteisölle tehty juttu, Anne Heusala lupaa.

Päivi Hotokka

29.8. klo 14.48 Uutista päivitetty Anne Heusalan ja Kari Paajasen kommenteilla
29.8. klo 15.15 Lisätty sitaatit juhlimisesta

1 Comment on "Pirkanmaalle vuonna 2021"

  1. Vesiperä | 3.9.2019 at 20:24 | Vastaa

    Pelkäänpä, että kuhmoislaiset tulevat pahasti pettymään. Viimeistään siinä vaiheessa kun palvelut ovat Kangasalla ja pakkoliitos edessä. Kuinkas kävikään seurakunnan vaihtoseikkailussa.

Vastaa