Viime viikolla vietettiin valtakunnallista hävikkiviikkoa, jonka tavoitteena on herättää keskustelua ruokahävikkiin liittyen. Vaikka kukaan tuskin heittää ruokaa pois tahallaan, kertyy Suomessa vuosittain noin 360 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä.
Ruokahävikki on paitsi rahojen myös luonnonvarojen tuhlausta.
Eniten hävikkiä aiheuttavat Suomessa kotitaloudet ja elintarviketeollisuus sekä ravitsemispalvelut. Niiden yhteen laskettu hävikki on jopa yli 70 prosenttia koko Suomen elintarvikeketjusta.
Toisaalta hävikistä ollaan nykyään entistä tietoisempia ja sen syntymistä pyritään monin paikoin ennaltaehkäisemään.
Kuhmoisten yhtenäiskoulun kokki Annika Ruuska kertoo, että ylijäänet ruoat, jotka eivät ole päässeet tarjolle, joko pakastetaan tai tarjotaan seuraavana päivänä. Lisäksi lapsia ohjeistetaan ottamaan ruokaa vain sen verran kuin he jaksavat syödä.
– Emme koe hävikkiä ongelmana, sillä sitä ei tule paljon, Ruuska sanoo.
Viikon 38 Kuhmoisten Sanomista voit lukea, miten päiväkoti Saukontassussa tai Päijännekodilla ehkäistään ruokahävikkiä. Voit tilata näköislehden täältä.





