Ajankohtaista | Uutiset | Yhdistystoiminta

Sahdin valmistuksen SM-kisoissa on kova taso – Anne Tanhula seitsemäs

Sahdin valmistuksen SM-kisoissa jokaisella sahdilla on oma tuomarinsa....
Sahdin valmistuksen SM-kisoissa jokaisella sahdilla on oma tuomarinsa. Kuva: Jouko Lavonius

Sata, ei kun tuhat litraa sahtia oli tarjolla lauantaina 2. elokuuta Lahden Jokimaalla, jos miteltiin vuoden 2025 sahdin valmistuksen Suomen mestaruudesta.

Mestaruutta tavoitteli 54 kilpailijaa 53 eri pitäjästä. Joka kilpailijalla oli oma tuomarinsa. Kuhmoista edusti Anne Tanhula.

Sahti- ja olutseura Perakko oli järjestänyt matkan tähän tapahtumaan ja erittäin vilkkaasta urheilupäivästä huolimatta mukaan lähti parikymmentä innokasta kannattajaa, joista pari oli ensikertalaisia.

Ilma suosi kävijöitä ja päivä sujui leppoisasti väen kierrellessä autolta ja teltalta toiselle eri kilpailijoiden sahtia maistelleen, sitä arvioiden ja kokemuksia vaihtaen. Väkeä oli paljon, mutta sahtia riitti. Kuhmoisten autollakin kävi toista sataa vierailijaa, joukossa muun muassa elokuvaohjaaja Teemu Nikki.

Kisoissa yleisöllä oli mahdollisuus kierrellä eri kojuilla ja maistella muiden tekemiä sahteja.

Kilpailuun osallistuvassa sahdissa saa käyttää raaka-aineena kotimaista viljaa, joko maltaina tai raakana viljana, leivinhiivaa, humalaa ja makuna katajaa. Sahdilla on EU:n nimisuoja ja Suomen sahtiseura on hakenut alueellista nimisuojaa eri maakuntiin. Kuhmoisten sahdista puhutaan esimerkiksi Hämeen sahtina tai hämäläisenä sahtina.

Sahtia voi valmistaa monella tapaa. Sokeria ei saa käyttää. Mehumaija on erittäin kätevä pienten erien valmistamiseen. Moni aloittelija kyselikin innolla eri valmistusnikejä.

Sahtien taso on kilpailussa noussut aika korkeaksi. Huonoja sahteja ei mukana juuri ole. Maku- ja värimaailma on hieman kaventunut. Loppukilpailun kuusi sahtia olivat melko samanoloisia.

Tämän vuoden suomen mestariksi tuli Kari Sipilä Hollolasta, toinen oli Jussi Laatu Porista ja kolmas Maria Kuusikko Toivakasta. Kuhmoisten edustaja Anne sijoittui seitsemänneksi.

Jouko Lavonius

KategoriatAjankohtaistaUutisetYhdistystoiminta

Kommentoi

Nimi ja sähköpostiosoite tulee vain toimituksen käyttöön. Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaselosteen.