Salaisesta tempauksesta koko kylän perinteeksi

Esa Maijala virittelee Havis Amadeuksen päähän Pirkko Turpeisen tekemää ylioppilaslakkia. Lakki sidotaan paikalleen nauhoilla, joten Amadeus saa viettää vappua kokonaisen vuorokauden.

Patavesi-Torvelan kyläyhdistyksen vappu käynnistyi viime tiistaina perinteisin menoin. Parikymmentä kyläläistä oli kokoontunut seuraamaan Havis Amadeuksen lakitusta. Havis Amadeus on täkäläisen taiteilijan Eino Viikilän Kurkelantien varteen pystyttämä patsas. 

– Se on tehty vanhoista öljytynnyreistä, jotka Pirkko (Viikilä) oli päättänyt hävittää. Ehjinä tynnyreitä on vaikea käsitellä, joten tein niistä patsaan, taiteilija muistelee. 

Vappujuhlat jatkuivat perinteisein syömismenoin. Pöytä oli katettu nyyttärimeiningillä.

Patsas ei yritäkään jäljitellä varsinaista lakituksen kohdetta Havis Amandaa, eihän se valmistuessaan tiennyt sen paremmin nimeään kuin tulevaa perinnettäkään. Perinne alkoi vuonna 2013. Vuotta aikaisemmin Esa Maijala ja Pirkko Turpeinen olivat lakittaneet patsaan salaa ilman yleisöä ja lupaa. 

Patavesi-Torvelan Havis Amadeus kuvaa kolmea miestä, joilla on kädessään – katsontakannasta riippuen – joko torvi tai pullo. Molemmat liittyvät paikallisten mukaan alueen historiaan. 

Kulttuuria, urheilua ja seurakunnasta ostettuja virkoja. Lue lisää Patavesi-Torvelan kyläyhdistyksestä viikon 19 Kuhmoisten Sanomista. Voit ostaa näköislehden irtonumeron täältä.

Kyläläiset seurasivat Amadeuksen lakitusta poikkeuksellisen hyvässä vappusäässä.

Be the first to comment on "Salaisesta tempauksesta koko kylän perinteeksi"

Vastaa