Siirto Mikkelin hiippakuntaan toteutuu

Mikkelin uusgoottilainen tuomiokirkko on valmistunut vuonna 1897. Kuva: Tiia Monto

Kirkolliskokous päätti tänään torstaina, että Hollolan seurakunta siirretään Tampereen hiippakunnasta Mikkelin hiippakuntaan. Muutos toteutuu vuoden 2020 alusta lähtien. Samalla hiippakuntarajoihin tulee useita muitakin muutoksia.

Kirkolliskokous hyväksyi kirkkohallituksen esityksen pitkän keskustelun ja äänestysten jälkeen. 77 kirkolliskokouksen edustajaa äänesti muutoksen puolesta ja 30 edustajaa vastusti sitä. Tyhjiä ääniä annettiin yksi.

Uudet hiippakuntarajat mukailevat maakuntarajoja. Kaikki Päijät-Hämeen seurakunnat siirretään Mikkelin hiippakuntaan, ja samalla siirtyy Kuhmoinen osana Hollolan seurakuntaa, vaikka kunta ei kuulu Päijät-Hämeeseen.

Erityisesti Päijät-Hämeen seurakuntien siirto on aiheuttanut keskustelua. Maanantaina päivättyyn kirkon hallintovaliokunnan mietintöön sisältyy neljän valiokunnan jäsenen allekirjoittama eriävä mielipide, jonka mukaan Päijät-Hämeen seurakuntien kantoja ja etua ei ole riittävästi otettu huomioon.

Siirtoa perusteltiin kuitenkin sillä, että ratkaisu turvaa hiippakunnille mahdollisimman tasapuoliset toimintaedellytykset.

Osassa kirkolliskokouksen puheenvuoroja uudistusta arveltiin tehtävän Mikkelin hiippakunnan tarpeista käsin ja ja niitä varten. Mikkelin hiippakunnan piispan Seppo Häkkisen mielestä on ymmärrettävää, että hiippakuntarajojen tarkistus on herättänyt kritiikkiä ja monenlaista huolta.

– Tilanne on kaikille uusi. Toivon, että nyt näkisimme ne mahdollisuudet, joita uudistukseen sisältyy, Häkkinen sanoi.

Puheenvuorossaan Häkkinen totesi kirkolliskokoukselle, että asiasta ei hänen mielestään kannata tehdä hiippakuntien välistä riitaa.

Hollolan seurakunnan kirkkoneuvosto kirjelmöi hallintovaliokunnalle helmikuussa vastustaakseen hiippakunnan vaihdosta.

Myös Jämsän seurakunta vaihtaa uudistuksessa hiippakuntaa. Se siirretään Tampereen hiippakunnasta Lapuan hiippakuntaan yhdessä muiden Keski-Suomen seurakuntien kanssa.

Kuhmoisten Sanomat

2 Comments on "Siirto Mikkelin hiippakuntaan toteutuu"

  1. Niinpä, kannattiko lähteä seikkailemaan Hollolaan?

  2. Marja-Leena Hiironmäki | 20.5.2019 at 15:37 | Vastaa

    Seurakuntaan yhteydenottoa varten on puhelinnumero, joka ei ole enää käytössä. Näin haudoille ilmestyneissä kuulutuksissa hautapaikkaoikeuden päättymisestä.

Vastaa