Sirkka-Liisa Ranta sai elämäntyöstään tietokirjailijapalkinnon

Sirkka-Liisa Ranta ei mielellään laske kirjoihinsa kuluneita työtunteja. Kuvassa on vain osa teoksista. Kuva: Anna Karhila.
Sirkka-Liisa Ranta ei mielellään laske kirjoihinsa kuluneita työtunteja. Kuvassa on vain osa teoksista. Kuva: Anna Karhila.

Kuhmoisissa asuva kansatieteilijä Sirkka-Liisa Ranta palkittiin lauantaina tänä vuonna virtuaalisena järjestetyillä Helsingin kirjamessuilla tietokirjailijapalkinnolla. Suomen tietokirjailijat ry:n jakama palkinto myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiok­kaasta tietoteostuotannosta, ja tänä vuonna sen sai kuusi tietokirjailijaa.

Tunnustus yllätti Rannan.

– En osannut odottaa palkintoa. Tunnustukset tuntuvat mukavilta, vaikka työtä ei niiden takia teekään, Ranta sanoo.

Sirkka-Liisa Ranta on kirjoittanut tietokirjoja muun muassa heinänteosta, tuohesta ja teestä sekä suomalaisten maatilojen tuvista ja pihapiireistä. Yli kymmenen julkaistun kirjan joukossa on myös kaksi Kuhmoisten kyläkirjaa sekä väitöskirjan Kuhmoisten kirkonkylän muutoksista 1900-luvulla.

Tietokirjailijapalkinnon perusteluissa mainitaan, että Sirkka-Liisa Rannan tuotantoa yhdistää elämänmakuinen ja ihmistä kunnioittava ote. Hänen arvostava asenteensa maaseudun maisemaa, rakennuksia ja käsityökulttuuria kohtaan herättää palkinnon antajien mukaan lukijassa nostalgiaa, menneen ikävöintiä. Perusteluissa kehutaan myös kirjojen runsasta ja kuvatekstejä myöten hiottua kuvien käyttöä.

Ranta on asunut autiotalosta uuteen loistoon kunnostetussa Korppilan talossa Kuhmoissa jo 20 vuotta ja kirjoittanut saman ajan tietokirjoja työkseen.

– Kuhmoisiin muuttaessamme tiesin, etten minulla tule koskaan olemaan hyvää palkkaa, mutta saan tehdä mitä haluan. Se on ehdottomasti kannattanut, en ole koskaan katunut ratkaisua, Ranta sanoo.

Tietokirjailijapalkinnot jaettiin tänä vuonna 20. kerran. Palkinnon arvo on 8 000 euroa, ja Sirkka-Liisa Rannan lisäksi palkinnon saivat tänä vuonna Reijo Heikkinen Kajaanista, Kristiina Koivunen, Juupajoella asuva Arto Mustajoki ja Helsingissä asuva Pekka Valtonen.

Anna Karhila

Lue lisää tietokirjailipalkinnosta ja Sirkka-Liisa Rannan ajatuksista keskiviikkona 28. lokakuuta ilmestyvästä Kuhmoisten Sanomien numerosta.

Be the first to comment on "Sirkka-Liisa Ranta sai elämäntyöstään tietokirjailijapalkinnon"

Vastaa