Taiteilija Eino Viikilä on Kuhmoisten vuoden yrittäjä

Eino Viikilä maalaa ja tekee keramiikkatöitä. Patsaita syntyy myös muista materiaaleista, kuten romuraudasta. Kuva Anna Karhila.

Kuhmoisten vuoden yrittäjäksi valittiin tänä vuonna taitelija Eino Viikilä.

– Se on uskomatonta. Olen ehkä ensimmäinen taiteilija, joka on missään valittu vuoden yrittäjäksi. Se osoittaa suurta ennakkoluulottomuutta, Viikilä sanoo.

Taitelijan valitseminen on niin harvinaista, että Pirkanmaan Yrittäjien toimistopäällikkö Pia Peltonen ja Kuhmoisten Yrittäjien puheenjohtaja Eija Heinonen eivät muista vastaavaa tapausta.

– Halusimme valita taitelijan, koska sitä ei yleensä mielletä, että hekin ovat yrittäjiä. Samalla halusimme tuoda esiin sitä, että Eino Viikilä on Kuhmoisten brändilähettiläs, hän on niin laajasti tunnettu ja pidetty, Heinonen sanoo.

Viikilästä tuli yrittäjä lähes 30 vuotta sitten, kun hän joutui työttömäksi ja halusi kokeilla, pystyisikö elättämään itsensä taiteilijana. Ensin hän teki keramiikka-astioita, mutta dreijaaminen alkoi tuoda niskaan kipuja ja sisäinen palo veti patsaiden tekemiseen.

– Niitä alkoi mennä kaupaksi, ja pystyin jatkamaan. Keramiikka on aika vaikea laji, ja pronssin valaminen taas kallis.

Viikilä sanoo, että töistä luopuminen ei ole vaikeaa, mutta hinnoittelu ja myyminen ovat. Hän kokee erityisen vaikeaksi hintojen nostamisen, sillä se voi johtaa siihen, ettei kauppoja synny lainkaan.

– Taide on kuitenkin tuote, joka ei ole äärimmäisen tarpeellinen. Mutta en olisi yrittäjä, jos se ei olisi minulle hyödyllistä ja pakollista.

Anna Karhila

Lue lisää keskiviikkona 23. marraskuuta ilmestyvästä Kuhmoisten Sanomien numerosta!

Be the first to comment on "Taiteilija Eino Viikilä on Kuhmoisten vuoden yrittäjä"

Vastaa