Elina Laineen keliakia todettiin kahdeksan vuotta sitten. Elina lähti tutkituttamaan itseään väsymyksen, sydämen tykytyksen ja iho-oireiden takia. Hemoglobiinikin laski laskemistaan. Koska oireet olivat keliaakikolle epätyypillisiä, ei keliakiaa osattu epäillä. Se kuitenkin diagnosoitiin sattumalöydöksenä.
– En mennyt ravintoterapeutille, vaikka sitä suositeltiin. Lapseni olivat tuolloin teini-iässä ja kokkailin heille entiseen tapaan. Itse söin mitä sattuu, lähinnä jauhelihaa ja riisiä. En raaskinut ostaa erikseen kalliita gluteenittomia tuotteita.
Huono syöminen kostautui laihtumisella ja vetämättömyydellä. Elina on ennestäänkin hoikka.
– Nykyään teen vain gluteenitonta ruokaa, jota puolisonikin on jo tottunut syömään. Paitsi makaronilaatikko. Siitä teen aina kaksi eri versiota.
Tällä viikolla vietetään keliakiaviikkoa. Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on lisääntynyt myös muilla kuin keliaakikoilla viimeisten vuosikymmenten aikana. Keliakiaan gluteenittomuus on ainoa hoitokeino.
Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, joka voi oireilla monin tavoin ja johon voi sairastua minkä ikäisenä tahansa. Keliaakikon tulee noudattaa gluteenitonta ruokavaliota tarkasti, sillä pienikin jatkuva gluteenimäärä on keliakiaa sairastavan terveydelle haitallista.
Miten keliaakikon kannattaa ruokavalionsa muodostaa ja miten sairauden kanssa pärjää kahviloissa? Lue lisää keliakiasta viikon 36 Kuhmoisten Sanomista. Näköislehden irtonumeron voit ostaa Lehtiluukusta.






