Tummaan riiheen tummia sävyjä

Henna Nivarpää-Ampuja tuo Riihigallerian kesänäyttelyyn tummia ja luonnonsävyisiä keramiikkatöitään.

Iloinen uutinen paikallisille kulttuurin ystäville: Keraamikko Henna Nivarpää-Ampuja ja puuseppä Ilkka Ampuja muuttavat työpajansa kesän aikana Kuhmoisiin. He ovat vuokranneet Puulonin hallin sitä varten.

– Kaksi vuotta sitten minua haastateltiin Kuhmoisten Sanomiin ja sanoin että minulla on haave muuttaa. Ja nyt se jo on toteutumassa, iloitsee Henna Nivarpää-Ampuja.

Keraamikon kesään kuuluu muuton lisäksi Riihigallerian vuotuinen taidenäyttely. Teoksia näyttelyyn Nivarpää-Ampuja on työstänyt viime syksystä lähtien.

– Työt on tehty ihan tätä näyttelyä varten. Olen tehdessäni koko ajan nähnyt sen mustan riihen silmissäni. Minulla on toinen toistaan mustempia töitä, maanläheisiä sävyjä kumminkin.

Riihigallerian mustaan riiheen on tulossa jännittävä kokonaisuus.

– Joku olisi tehnyt valkoisia töitä mustaan tilaan. Minä olen vähän tämmöinen isäni tytär, teen kauhean synkkää, hän naurahtaa.

Nivarpää-Ampuja tuntee Riihigallerian hyvin. Viimeksi hänen töitään oli siellä esillä vanhempiensa Jouko ja Raili Nivarpään muistonäyttelyssä yhdeksän vuotta sitten.

– Sanotaan että näyttelyyn tulevat työni ovat veistoksellisia käyttöesineitä. Niitä voi sekä käyttää, että pitää ihan taide-esineinä.

Esille on tulossa isoja ruukkuja, vateja ja reliefejä.

– Tykkään tehdä erilaisia pintastruktuureja. Pinnat ovat tavallaan se teema mikä näissä on. Työt eivät ole perinteisesti lasitettuja.

Kesäajan pariskunta tulee asumaan tiiviisti Kuhmoisissa, Nivarpää-Ampujan vanhempien rakentamassa Haapakolussa. Toinen koti pysyy silti Tuusulan Jokelassa. He haluavat vielä jatkaa opetustyötä opistoissa.

– Elämme kahden paikkakunnan elämää. Olemme eläkeiässä, mutta haluamme vielä tehdä töitä. Kaksi käsityöläistä tulisi hulluksi, jos ei saisi toteuttaa itseään. Opetamme opistoissa Tuusulan Jokelassa ja Järvenpäässä.

He tekivät ratkaisun, että asuvat opistojen toiminta-ajan Jokelassa.

– Olemme kuin kunnon ihmiset konsanaan. Muutamme pohjoiseen lämpimänä aikana ja etelään kun tulee kylmä. Meillä tosin on vaan 160 kilometriä paikkojen välillä.

– Kesällä ihmiset haluavat kunnostaa kaikenlaista ja käsityöläisille riittää töitä. Ajatuksena minulla on, että voisin pitää myös keramiikkakursseja. Vihdoin ja viimein niitä saadaan Kuhmoisiinkin.

Nykyisen työtilan myymälä muuttaa myös Kuhmoisiin. Todennäköisesti tämä kesä kuitenkin kuluu pajan pystyttämiseen.

– Siihen menee aikaa, että saadaan tila laitettua kuntoon.

Juttu on julkaistu viikon 23 kesälehdessä. Lehden voi lukea maksutta Lehtiluukusta.

Be the first to comment on "Tummaan riiheen tummia sävyjä"

Vastaa