Vuoden kesäkuhmoislainen on kuollut

Harald Relanderin mökki valmistui Kuhmoisiin Iso-Tenhetyn rantaan vuonna 2011. Kuva: Anna Karhila.

Tänä vuonna vuoden kesäkuhmoislaiseksi valittu Harald Relander on kuollut. Relander oli kuollessaan 70-vuotias.

Harald Relander oli Lahdessa toimivan mallastomoalan suuryrityksen Polttimo Oy:n entinen toimitusjohtaja. Hän aloitti sukuyhtiön palveluksessa vuonna 1975. Polttimon varatoimitusjohtaja hänestä tuli vuonna 1980, toimitusjohtaja vuonna 1984 ja hallituksen puheenjohtaja vuonna 1990. Kaksi vuotta sitten hän siirsi vetovastuun pojalleen Pär-Gustaf Relanderille, joka on tällä hetkellä Polttimon ja sen tärkeimmän tytäryhtiön Viking Maltin hallituksen puheenjohtaja.

Harald Relander vaikutti johtaja-aikanaan merkittävästi Polttimo-konsernin kasvuun ja kansainvälistymiseen. Marraskuun alussa hän sai ansioistaan tämän vuoden Lahden mitalin.

Kuhmoisiin Harald Relanderin toi alun perin metsänviljely ja pienriistan metsästys. Hän oli innokas Kuhmoisten puolestapuhuja ja vietti pitkiä aikoja kesäasunnollaan Hahmajärven suunnalla. Relander haki oikeutta muuttaa Iso-Tenhetyn rannalla sijaitsevan talon poikkeusluvalla vakituiseksi asunnoksi, mutta sai sekä ely-keskukselta että hallinto-oikeudelta kielteisen päätöksen. Kuhmoisten kunta on kuitenkin myöhemmin muuttanut rakennuksen vakituiseksi asunnoksi ranta-asemakaavamuutoksella.

Relanderin kuolemasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.

Anna Karhila

Täsmennetty 13.11.2016 klo 12.35 juttua Relanderin kesäasunnon osalta.

Be the first to comment on "Vuoden kesäkuhmoislainen on kuollut"

Vastaa