Kirjasto ja Kuhmola kiinni, koulun oppilaita kehotetaan ottamaan kirjat kotiin, Terveysasemalle vain kiireelliset tapaukset

Kuhmola suljetaan yli 10 hengen tilaisuuksilta lauantaista 14. maaliskuuta pitkäperjantaihin 10. huhtikuuta saakka. Kuva: Anna Karhila
Kuhmola suljetaan yli 10 hengen tilaisuuksilta lauantaista 14. maaliskuuta pitkäperjantaihin 10. huhtikuuta saakka. Kuva: Anna Karhila

Koronavirustartuntavaaran takia Kuhmoisten kunnan sivistystoimenjohtaja Mikko Latvala antoi  tänään useita uusia rajoitteita ja ohjeita, jotka koskevat kunnan kulttuuri- ja liikuntapalveluita, kirjastoa ja kouluja.

– Mitään aihetta paniikkiin ei ole, mutta Kuhmoisten kunnan asukkaista niin merkittävä osa kuuluu koronaviruksen riskiryhmään, että päätöksiä oli tehtävä ennen viikonloppua, Latvala sanoo.

Kuhmola suljetaan yli 10 hengen tapahtumilta huomisesta eli lauantaista 14. maaliskuuta alkaen seuraavaksi neljäksi viikoksi, eli 10. huhtikuuta saakka.

Kirjastot suljetaan maaliskuun loppuun saakka. Pääkirjasto ja Pihlajakosken kirjasto ovat auki vielä lauantaina 14. maaliskuuta ja Päijälän kirjasto tiistaina 17. maaliskuuta. Sen jälkeen kaikki kirjastot ovat suljettuna 1.4. asti.

Kunnan liikunnanohjaajan vetämät liikuntaryhmät lopetetaan lauantaista 14. maaliskuuta alkaen seuraavaksi neljäksi viikoksi. Samoin kuntosali ja Kuhmoisten kunnan nuorisotila paloasemalla suljetaan seuraavaksi neljäksi viikoksi eli ajanjaksolle 14.3–10.4.

Liikuntasalin käyttäjien tulee huolehtia käsi- ja yskimishygieniastaan. Seurojen ja yhteisöjen on syytä pohtia omien ryhmiensä perumista.

Rajoitteet ovat voimassa mainitut ajat ja mahdollisista jatkotoimista tiedotetaan myöhemmin.

Oppilaiden varauduttava koulun sulkemiseen

Sivistystoimenjohtajan päättämiin toimenpiteisiin kuuluu myös se, että Kuhmoisten yhtenäiskoululla ohjeistetaan kaikki lapsia ja nuoria ottamaan kirjat kotiin viikonlopuksi, jos koulu ja päiväkoti suljetaan osittain tai kokonaan jo ensi viikolla.

– Koulun ja päiväkodin sulkemisesta voi päättää sivistystoimenjohtaja, aluehallintovirasto tai Suomen hallitus, jos se päättää ottaa käyttöön valmiuslain. Vielä ei ole merkkejä siitä, että koulua tai päiväkotia olisi tarpeen sulkea, mutta jos tilanne tulee eteen nopeasti, siihen on varauduttu, Mikko Latvala sanoo.

Latvala korostaa, että vain täysin terveet lapset saavat tulla kouluun, päiväkotiin tai perhepäivähoitoon.

Lisäksi ulkomailta Kuhmoisiin palaavien oppilaiden, opiskelijoiden, henkilökunnan ja varhaiskasvatuksen asiakkaiden on oltava yhteydessä terveysasemalle ennen kouluun, päiväkotiin tai perhepäivähoitoon palaamista. Terveysviranomaiset antavat ohjeet mahdolliseen karanteeniin liittyen.

Ylioppilaskokeita ensi viikolla joka päivä

Juuri tulleen tiedon mukaan Ylioppilastutkintolauta aikaistaa koronaviruspaineiden takia reaaliaineiden kirjoituksia viikolla. Se tarkoittaa, että ensi viikolla myös Kuhmoisten yhtenäiskoululla pidetään joka päivä ylioppilaskokeita.

Reaaliaineista uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede ja terveystieto siirtyvät viikolla aiemmaksi, eli ne kirjoitetaan tulevan viikon tiistaina 17. maaliskuuta. Psykologia, filosofia, historia, fysiikka ja biologia siirtyvät niin ikään viikkoa aiemmaksi, eli ne kirjoitetaan torstaina 19. maaliskuuta.

Terveysasemalle vain kiireellisissä tapauksissa

Kuhmoisten terveysasemalta tiedotetaan, että kiireettömiä aikoja ei nyt varata ja osa ajoista perutaan. Terveysasemalta pyydetään välttämään tarpeetonta kulkua vastaanotolle. Osa ensi viikon varatuista kontrolliajoista voidaan hoitaa puhelimitse käyntien sijaan.

Hengitystietulehduksen oireita tuntevia pyydetään Kuhmoisissa olemaan ensisijaisesti puhelimitse yhteydessä Kuhmoisten terveysaseman ajanvarausnumeroon 020 638 3251.

Jos epäilet koronaa, ota yhteys omaan terveysasemaan,
Jämsän päivystykseen tai Taysin neuvontapuhelimeen

Koronavirusinfektion oireita voivat olla kuume, lihassärky, yskä, hengenahdistus tai väsymys. Mikäli epäilyt koronavirustartuntaa, älä lähde paikanpäälle terveydenhuollon toimipisteeseen ennen kuin olet saanut ammattilaiselta jatko-ohjeet.

Jämsän kaupungin antaman ohjeistuksen mukaan koronavirustartuntaa epäilevän tulee ensisijaisesti ottaa yhteyttä omalle terveysasemalle. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Jämsän päivystykseen, jonka puhelinnumero on 040 712 2555.

Asiakas haastatellaan puhelimessa ja mikäli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistamat kriteerit epäillystä tartunnasta täyttyvät, pyydetään häntä odottamaan lisäohjeita kotona.

Koronavirusneuvontaa saa Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä myös Tampereen yliopistollinen sairaalan käyttöönottamasta neuvontapuhelimesta. Neuvontapuhelimesta voi kysyä ohjeita, mikäli epäilee koronavirusinfektiota. Puhelinnumero on 03 311 65333.

Taysin neuvontapuhelimen numero on käytössä ympäri vuorokauden. Puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka selvittää, onko koronaviruksen aiheuttamaa infektiota syytä epäillä. Mikäli koronavirusinfektio vaikuttaa mahdolliselta, soittajalle annetaan toimintaohjeet.

Numerosta ei anneta yleistä terveysneuvontaa. Mikäli soittajan oireet eivät viittaa koronavirusinfektioon, hänet ohjataan ottamaan yhteyttä muihin terveydenhuollon palveluihin.

Muista käsien pesu ja oikea yskiminen

Koronavirustartuntoja voidaan parhaiten ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Muista myös hyvä yskimishygienia. Suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski olka- tai kyynärvarren kulmaan. Älä yski tai aivasta kämmeniisi, ja pese kädet aivastamisen, niistämisen ja yskimisen jälkeen.

Anna Karhila

Lue myös 12. maaliskuuta julkaistu juttu, jossa kerrotaan ulkomaanmatkojen perumisesta Kuhmoisten kunnassa: https://kuhmoistensanomat.fi/kuhmoinen-peruu-ulkomaan-kontaktit-koronaviruksen-takia/

Be the first to comment on "Kirjasto ja Kuhmola kiinni, koulun oppilaita kehotetaan ottamaan kirjat kotiin, Terveysasemalle vain kiireelliset tapaukset"

Vastaa